13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

EU i Britanija postigli dogovor o Severnoj Irskoj

Velika Britanija i Evropska unija postigle su dogovor nakon Bregzita o trgovinskom aranžmanu u Severnoj Irskoj.

Britanski premijer Riši Sunak postigao je novi sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku nakon Bregzita i rekao je da će to utrti put za novo poglavlje u odnosima.

Riši Sunak i Ursula fon der Lajen

Riši Sunak i Ursula fon der Lajen

Na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Sunak je rekao da su se dve strane složile da ublaže trgovinska pravila za Severnu Irsku i da svojim zakonodavcima daju veću kontrolu nad zakonima koje moraju da poštuju.

„Zadovoljstvo mi je što mogu da izvestim da smo sada napravili odlučujući iskorak“, rekao je Sunak, dodajući da su se složili da promene prvobitni dogovor za Severnu Irsku, poznat kao protokol, kako bi se stvorio „novi Vindzorski okvir“.

„Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima“, rekao je.

Ovo pitanje je jedno od najspornijih u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije 2020. godine. Severna Irska, imala je otvorenu granicu sa Irskom, članicom EU. Postojala je mogućnost da se ugrozi mirovni sporazum iz 1998. godine koji je okončao tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj.

Za Sunaka, sporazum označava strategiju visokog rizika samo četiri meseca nakon što je preuzeo dužnost. On nastoji da obezbedi kompromis i unapredi odnose sa Briselom i SAD a da ne razbesni deo torijevaca koji su najviše povezani s Bregzitom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare