20.9 C
Belgrade
21 C
Belgrade
15, avgust, 2022

EU će poslati Ukrajini milijardu evra umesto devet zbog problema u ekonomiji!?

Zbog ozbiljnih problema u ekonomiji, Evropska unija će za pomoć Ukrajini poslati milijardu evra umesto planiranih devet, piše Blumberg, a prenosi RIA Novosti.

Kako navode, ogromna pomoć Ukrajini koju je Evropska unija obećala u maju izgleda da je po strani jer se blok suočava sa izgledima ozbiljnih ekonomskih problema.

U članku se podseća da je pre skoro dva meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se Ukrajini pošalje devet milijardi evra kao hitni kredit. Do sada je blok uspeo da dogovori samo početnu tranšu koja pokriva devetinu tog iznosa.

Ekonomske posledice ukrajinske krize snose zemlje EU, a njihove vlade počinju da brinu o riziku slabljenja podrške naroda Kijevu u narednim mesecima, posebno ako energetski resursi postanu oskudniji i skuplji, primećuje se u materijalu.

Pored toga, predlog Evropske komisije da finansira najveći deo plana za obnovu Ukrajine, koji Kijev procenjuje na 750 milijardi dolara, pogađa neke članice Unije, prenosi Blumberg, pozivajući se na ljude upućene u situaciju.

Predlog Evropske komisije uplašio je neke članice EU koje strahuju od ogromnih napora potrebnih za obnovu zemlje i potencijalnih problema sa korupcijom.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve glasniji su pozivi da se napusti energija iz Rusije. Ove mere su se ispostavile kao problem za sam Zapad – dovele su do povećanja inflacije i cena hrane i goriva.

Kako je istakao predsednik Vladimir Putin, sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, aktuelni događaji povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare