6.9 C
Belgrade
6.9 C
Belgrade
30, mart, 2023

Eskobar: Predloženi sporazum je o normalizaciji, a ne o međusobnom priznanju

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi SAD želele na sastanku u Ohridu da vide priznanje da je Zajednica srpskih opština (ZSO) značajan deo odnosa između Beograda i Prištine, poručivši da će se formirati ZSO, te da je samo pitanje koliko će se to brzo desiti. Istakao je i da evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine – sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.

Gabrijel Eskobar na konferenciji za mediji u ambasadi SAD posle dvodnevne poseti Beogradu, rekao je da mu nije namera da izaziva konfrotaciju ili da postavlja kao izazov kada govori o ZSO  kao o zahtevu.

 

Gabrijel Eskobar

Gabrijel Eskobar

 

„Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti. Drugi deo je koji će model biti primenjen“, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO. U pogledu naših očekivanja ohridskog sastanka, želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima, uključujući i njihovo učešće kao kanditata“, istakao je Eskobar.

Naveo je i da bi želeli i da vide „političke vođe iz srpske zajednice na KiM“, kao i da se nadaju da će shvatiti šta im jepotrebno kako bi učestvovali u demokratskom procesu.

Sporazum je o normalizaciji, ne o priznanju“

Eskobar je objasnio i da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju, dodajući da su njegova očekivanja da će dva lidera na sastanku u Ohridu moći da čuju jedan drugoga.

Treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazumam da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju“, poručio je Eskobar.

Dodao je da je „američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom i da veruju da bi međusobno priznanje bilo od koristi za ceo region“.

„Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi“, istakao je Eskobar.

Želimo da se krene dalje sa predlogom evropskog sporazuma“

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan izjavio je i da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu kako bi se potražili načini na koji se može unaprediti i krenuti dalje sa predlogom evropskog sporazuma.

„Iz perskeptive SAD, smatramo da ovaj sporauzm daje jedne od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu“, rekao je Eskobar .

Dodaje i da žele da „obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost, da budu konstruktivne i feksibilne, da imaju viziju i iskoriste ovu priliku koja im se pruža ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini“.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u krcatom Pioniru Valensiju – 92:73 u okviru 31. kola Evrolige

  Ekipa Duška Ivanovića je dobro otvorila utakmicu. Poenima Kampaca i Martina povela je na startu 4:0. Odgovorili su gosti, stigli do izjednačenja a onda...

Obradović: Barselona je zaslužila pobedu, kvalitetniji su tim

BEOGRAD - Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je večeras da je Barselona zasluženo pobedila "crno-bele" u meču 31. kola Evrolige. Barselona je pobedila Partizan u...

HEMOFARM- pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije

Kompanija Hemofarm, lider na farmaceutskom tržištu Srbije i regiona, obeležila je petu godišnjicu inovativnog leka Corpos, namenjenog obolelima od multiple skleroze. U želji da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare