26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Erdogan: Sistem bezbednosti Zapada se ruši, u Evropi panika

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se sistem bezbednosti Zapada ruši.

– Sistem koji je stvorio Zapad u cilju osiguravanja sopstvene bezbednosti i blagostanja se ruši – ocenio je Erdogan na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja.
Kako je dodao, zapadne zemlje su počele pozitivno da reaguju na ideju koju je iznela Ankara o potrebi da se reformiše Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– Predlog o reformi Saveta bezbednosti UN, koji iznosimo dugi niz godina, izgleda uspešno. U svetu je više od pet zemalja-članica Saveta bezbednosti. Sada su one same počele da govore o tome, kažu da treba reformisati Savet bezbednosti UN. Doći će do onoga o čemu mi govorimo – rekao je turski lider.

– Dok naša zemlja već 11 godina uspešno izlazi na kraj sa ilegalnom migracijom zbog Sirije, primećujemo paniku u Evropi zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se da svet što pre izađe iz kritičnog perioda kroz koji prolazi – kazao je Erdogan.
Turski lider je, takođe, podsetio na stav Turske o ulasku Švedske i Finske u NATO.
– Dok se naša očekivanja ne ispune, nećemo promeniti naš stav o širenju NATO-a – poručio je turski predsednik.
Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Turske vlasti se već dugi niz godina aktivno zalažu za reformu sistema UN, a u poslednje vreme ti apeli su sve učestaliji zbog situacije u Ukrajini. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u oktobru 2021. godine izjavio da sudbina čovečanstva ne bi trebalo da bude ostavljena na milost „šačice država“ pobednika u Drugom svetskom ratu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je odgovorio da se slaže da pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nemaju pravo da diktiraju sudbinu sveta, ali da one ni ne pretenduju na to.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare