20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Erdogan optužio Grčku: Naša zemlja ne može to da prihvati…

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Grčku zbog navodnog kršenja Lozanskog sporazuma, koji je skoro čitav vek regulisao odnose između dve zemlje.

U saopštenju objavljenom na 99. godišnjicu Lozanskog sporazuma, Erdogan je optužio Atinu za ugrožavanje prava muslimanske manjine u Trakiji, u kojoj muslimani, uglavnom etnički Turci, Romi i Pomaci koji govore bugarski čine oko 32 odsto stanovništva.

– Uslovi definisani u Lozanskom sporazumu, posebno oni koji se odnose na prava turske manjine, ignorišu se ili namerno krše. Naša zemlja ne može da prihvati takvu situaciju koja je nespojiva sa dobrosusedskim odnosima i voljom da se sporazum sprovodi – rekao je turski lider, prenosi AP.

Lozanski sporazum potpisala je 1923. godine nova Republika Turska u nameri da reši sporove sa saveznicima, ukljucujući i spor koji je imala sa Grčkom posle Prvog svetskog rata i Turskog rata za nezavisnost.

Lozanskim sporazumom su takođe propisani uslovi grčkim vlastima kako da upravljaju ostrvima u Egejskom moru koja se nalaze u blizini turske obale.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare