19.3 C
Belgrade
19.3 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Er Srbija ni kriva ni dužna na udaru stranih službi

Vazda je kroz istoriju bilo da kada se veliki sukobe, manji narodi izmedju njih posredno stradaju, prosto nalazeći se na putu interesima snažnijih i postaju kolateralna šteta u kranjim ciljevima imeprija.

U ratnoj propagandi vodi se višedimenzionalne metode borbe, svet je na neki način unazad tri nedelje u nekom uraganu zahvaćen, kao posledica dešavanja u Ukrajini.

Već prvih dana te započete vojne akcije, čitav svet se digao na noge i uz osudu i svrstavanje na stranu poštovanja medjunarodnog javnog prava, traži se izrazito od gotovo svake zemlje da ni na koji način ne podržava narušavanje teritorijalnog integriteta suverenosti Ukrajine. Srbija se i sama našla na testu izrazito nezahvalnom, istorijski nezahvalnom reklo bi se, što malo ko primećuje da naša zemlja ima veoma izraženo istorijsku i medjudržavnu saradnju sa obe strane učesnice u sukobu. Iz tih razloga i verovatno iz još dodatnih drugih, Srbija je bila i još uvek je pod većom lupom i pažnjom od strane medjunarodne zajednice u odnosu možemo slobodno reći na bilo koju drugu državu u svetu.

Prvo i najvažnije u odsudnom i preteškom istorijskom trenutku, kada je jako bilo nezahvalno odrediti se prema pomenutim dešavanjima, rukovodstvo Srbije je donelo brilijantno izmerenu i balanisrano pravednu odluku i stav u momentu kada je svaka pogrešna reč mogla biti odsudna sa dalju perspektivu naše države. Predesnik Vučić kao državnik je jedan od retkih koji uspeva u celom razvijenom svetu da napravi izrazito dobru komunikaciju sa drugim liderima širom svetskih meridijana, kao i uvek opredeljen da čuva stabilnost svoje države doneo je odluku koja je bila jedina moguća.

Nakon stava Srbije koji je uvažen u svetu, nastupila je nekakva druga faza geopolitičkog inženjeringa prema našoj državi i to na više pravaca, rekolo bi se.

Tako imamo poslednjih dana, nezabeleženo u našem avio saobraćaju da su konstantne dojave postavljenih bombi u avionima na relaciji Beograd-Moskva i to svaki put dojave su bile lažne, odnosno utvrdjeno je da je u pitanju specijalna i ciljana provokacija. Imajući u vidu da letovi za Moskvu jedino iz Beograda funkcionišu, nakon totalnih prekida veze čitave Evrope u svim vrstama odnosa sa Rusijom, Srbija je ostala ostrvo da kažemo slobode i poštovanja prava i zakona. Ovo dešavanje u vezi sa Er Srbijom je očigledno propaganda iz centra odredjenog kome neodgovara relacija Beograda i Moskve.

Mediji svuda u svetu su već zauzeli stranu izveštavanja i propagande koji odašiljaju, a u takvoj vrsti ratne propagande nezaobilazna je i Srbija i njeno ponašanje, pogotovo kao zemlje koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji.

Istorijiski pritisak zapada ka Rusiji je vulkan kojeg smo svedoci i koji medijski i politički prži sve pred sobom i lava koja ne zaobilazi nikog na tom putu. Medjutim Srbiju je Predsednik Vučić izmestio na dovoljno bezbednu distancu od te nadiruće lave i na jedino moguće i bezbedno mesto ako tako postoji na svetu je smestio i u nadi da se nećemo susresti oči u oči sa tom lavom. Ako je i neizbežan dodir, biće manje posledica u odnosu na one koje smo mogli imati, da nije odgovornost u Predsednika Srbije na najvišem mogućem nivou.

U vremenu pred nama kao da su već uvidja dodatne komplikacije u vezi sa snabedavanjem energentima čitave Evrope, samim tim i Srbije i da kao u onoj narodnoj, ni jedna muka ne ide sama, samo se gomilaju problemi u kojima po svim segmentima naša zemlja ni trunku krvice nema i ama baš ničim nije zaslužila trpljenje posledica ovih nemilih dešavanja na istoku Evrope.

Ako je kome stalo do ekonomije, onda je to vlastima u Srbiji, time su i opravdali svoju posvećenost kao najbrže rastuća ekonomija Evrope, no nažalost usled razmišljanja o napretku i razvoju u ovom trenutku se moramo suočavati za elementarnim pitanjima vezanim za najosnovije životne namirnice i energente, a imajući u vidu činjenicu da bez krivice i ikakvog učešća vezano za uzroke krize.

Srbija, kao i na ove subliminarne napade na Er Srbiju, tako i na druge mnogobrojne izazove koji se nižu iz dana u dan, iznalazi neku nijansiranu i opravdano jedinu moguću politiku i u nadi da ćemo uspeti da održimo takav put, moramo probuditi svest u svakom čoveku po pitanju izazovnosti vremena i da je potrebno više nego retko kada u prošlosti, državotvornog ponašanja i emitovanja sinergije u grupisanju ka održivosti naše zemlje i čuvanju mira i stabilnosti.

Svaki čovek ima slobodu da prosudjuje o ovim dogadjajima iz sopstvenog ugla, što naš narod kaže, koliko ljudi toliko ćudi, medjutim jedno je sigurno da bi okretanje ka jačanju i zajedništvu našeg društva možda i najvažniji odgovor svakog pojedinca bio, da mi budemo složniji tako će i problemi koji god nailaze i izazovi kojih će biti, lakše se daju prebroditi.

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare