12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

Ekspanzija luksuzne gradnje u regionu, evo gde su najskuplji kvadrati

Jedan od trendova koji dominiraju u regionu, a kojim se ne može baš podičiti i BiH, jeste ekspanzija ekskluzivne stanogradnje.

Kako piše bosanskohercegovački portal Kliks, posebno u Beogradu, Zagrebu te crnogorskom priobalju, kao pečurke posle kiše, niču projekti gde se kvadrat stambenog prostora prodaje za vrtoglave iznose od po nekoliko hiljada evra.

Obično su to objekti koji na najboljim lokacijama nude vrhunski kvalitet gradnje, te osnovne zahteve koje džep koji visoke cene može priuštiti i traži – maksimalnu sigurnost, uštede u vremenu, jer je sve na jednom mestu, prestiž života u biranom okruženju s komšijama koje viđate na TV-u…

Sam Beograd, piše navedeni portal, ponosi se s najmanje šest aktuelnih projekata koje srpsku metropolu uzdižu visoko na regionalnom tržištu luksuznih nekretnina. Najpoznatiji je svakako Beograd na vodi, državni projekat naše zemlje i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u žiži interesovanja još od 2015. godine.

U Beogradu na vodi gradi se više od sedam hiljada stambenih jedinica, a za kvadrat stambenog prostora na obalama Save, u objektima koji su standardni stambeni ili stambeno-poslovni, cene kreću od 3.500 evra, a najskuplji stanovi u objektima s ponudom dodatnih sadržaja koji čine luksuzno urbano stanovanje dosežu cene do 9.000 evra po kvadratu.

Za tu cenu kupac postaje deo jednog od najuzbudljivijih investicionih projekata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, najčešće ističu investitori. Osim luksuznih stanova, Beograd na vodi u nekim od objekata nudi dodatne sadržaje koje stanari svakodnevno koriste te se dobija osećaj života u „hotelu“.

Interesovanje budi i Skyline Belgrade u Ulici kneza Miloša, gde nastaje 286 stanova površine od 64 do 225 kvadrata. Cene su u rasponu od 2.500 do 4.100 evra po kvadratu. I tu su predviđeni brojni prateći sadržaji, recepcija po principu 24/7, spa, fitnes, garaže, ali i restorani, trgovine… Ponose se najvećim privatnim bazenom u regionu, dodaje se u tekstu.

U Ulici Tadije Sondermajera odmakla je gradnja Wellport-a izraelskih investitora iz kompanije „Shikun & Binui Group“. Čak 500 stanova se prodaje za cene od otprilike 3.200 evra po kvadratu, a dodatnih dvadesetak hiljada plaća se za jedno garažno mesto. Posebne pogodnosti su privatni park te prostori za rekreaciju i šetnje na otvorenom, a ipak odvojeno od života „običnih smrtnika“.

Voždove kapije prvi su kondominijum u starom delu Beograda. U Ulici vojvode Stepe čak 700 stanova prodaje se za cene od oko dve hiljade evra po kvadratu. Tri faze su već izgrađene, a prodaju se stanovi površine veće i od 125 kvadrata.

Novac negde treba i zaraditi. U Ulici Starine Novaka nikao je prestižni poslovni objekat Business Garden u kojem kvadrat prostora zakupljuju za 16 evra. Uz sve karakeristike najboljih ofis prostora objekat raspolaže i sa 220 garažnih mesta.

Slične karakteristike ima i zagrebački Blok Bužanova smešten između Maksimira i Kvaternikovog trga. Kad je u augustu 2017. počela njena gradnja, za ovu zgradu Jutarnji list je pisao da takvu Zagreb ranije nije vidio. Reč je o stambenom bloku, a cena kvadratnog metra kreće se od 2.700 do 3.000 evra. Od dodatnih „sadržaja“ tu su kafeterija i poslovni prostori.

Crnogorsko primorje u poslednjih desetak godina iznedrilo je desetine mega projekata kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi… Svi oni imaju jednu sličnost – luksuzno stanovanje samo za one koji to mogu priuštiti, a u našem regionu takvih je sve više.

Posebno je upečatljiv Porto Montenegro izgrađen na prostoru bivšeg mornaričkog remontnog zavoda. Za kvadrat stambenog prostora plaća se 5.800 evra, a na frontalnoj strani objekta kvadrat košta i više od 11.000 evra.

„Kako god, region je našoj zemlji, a Sarajevu posebno, postavio lestvicu vrlo visoko, izazov na koji i naše kompanije treba da mogu da odgovore. Zainteresovanih za ovakve nekretnine kod nas je uvek bilo, a logika nalaže da će ih biti sve više“, zaključuje se u tekstu bosanskohercegovačkog portala.

 

agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare