18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Državna komemorativna ceremonija večeras u 20 časova u Novom Sadu

Državna ceremonija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji“ održaće se večeras u 20 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, kao i ministri, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja raseljenih….

Komemorativni skup će početi parastosom za naše nastradale sunarodnike koji će služiti patrijarh Porfirije. Potom će, kako je programom predviđeno, uslediti projekcija filma, svojevrsnog svedočanstva o najvećem i najstrašnijem etničkom čišćenju u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Prisutnima će se obratiti i Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u koloni od 250.000 prognanika. Njene patnje, kao i patnje desetina hiljada Srba počele su još 1991. kada je imala samo osam godina.

Tokom umetničkog programa, prisutnima će se obratiti najpre srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zločinačku akciju „Oluja“, nad Srbima iz Hrvatske, tokom ofanzive avgusta 1995. godine, sprovelo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske i policije, Hrvatskog vijeća odbrane (vojska Hrvata u BiH) i Armije BiH uz podršku avijacije SAD.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da prisustvuju i odaju počast svim stradalim i prognanim Srbima iz Krajine. Program počinje u 20 časova.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare