17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Dostojevski, Tolstoj i Puškin su poznati KOCKARI: Igre sa kartama su ih skupo koštale!

Mnogi pisci su tokom vekova živeli ekstravagantno, uživajući u životu u potpunosti. Ne treba da vas čudi što su mnoge istaknute ličnosti u istoriji književnosti bile kockari!

Niko nije savršen, a čak se i najveći ljudi bore sa svojim slabostima, naizmenično dobijajući i gubeći. Proučavanje biografija najvećih ruskih pisaca i pesnika pomaže da se shvati da se oni nisu razlikovali od ostalih ljudi – a život pored njih ponekad je bio velika muka.

Ovo su priče o tome kako su briljantni umovi ruske književnosti patili od svojih poroka i šta im je pomoglo da pronađu lek.

Fjodor Mihailovič Dostojevski

Strastveni kockar, međunarodno priznat. Igao je rulet kao ludak. Izgubio bi sve do poslednjeg penija. Igrao je uglavnom u kockarnicama u Nemačkoj. Štaviše, kako sledi iz njegovih pisama, pisac je jednom prilikom nagomilao novac po poznatom pseudo-pobedničkom sistemu, prema Martingejlu. Tri puta zaredom čekao je napad jedne boje, nakon čega je počeo da se kladi na suprotnu boju, duplirajući kad gubi. Kao i sav novac pre tog, na kraju se istopio.

Mnoga dela čuvenog pisca su nastala upravo zbog kockarskih dugova.

Većina njegovih briljantnih dela rezultat je razuzdane igre. Izgubivši novac, upadao je u ogromne dugove. Kako je nastala knjiga „Zločin i kazna“? Vrlo jednostavno. Fjodor Mihajlovič je založio sav novac i hitno mu je bio potreban novac da bi nastavio da igra. Napisao je knjigu i nastavio da se kocka sa novcem od honorara. I tako je bilo sa gotovo svim ostalim knjigama. Jedna od njegovih najpoznatijih knjiga je upravo „Kockar“.

 

Aleksandar Sergejevič Puškin

Voleo je da igra. U mnogim njegovim delima pojavljuju se scene sa kartama. A u „Kapetanovoj kćeri“ možemo naći scenu kockanja na bilijaru.

U stvarnosti,Aleksandar Sergejevič je voleo da igra ne samo u novac, već i u život, o čemu svedoči više od dvadeset dvoboja u kojima je učestvovao. Jednom je na dvoboju bio i zbog optužbi da vara na kartama.

Poznato je da je tokom jedne igre morao da založi i knjigu „Evgenije Onjegin“, koju je, srećom, uspeo da vrati.

U sačuvanom policijskom spisku poznatih kartaroša iz 1829. godine Puškin je bio upisan pod brojem 36, uz napomenu: „širom Moskve poznati krupije“.

Iza njega su ostali ogromni dugovi, od kojih je većina nastala kartanjem. Sve njegove dugove je otplatio Nikolaj Prvi, po obećanju.

 

 

 

Lav Nikolajevič Tolstoj

Tolstoj je bio plemenit kockar. Kao oficir u vojnoj službi, prema glasinama, uspeo je jednom da izgubi, a zatim ponovo osvoji porodično imanje. Da se razumeo u karte dokazuju i njegova dela.

Čovek je iz svog iskustva znao šta je blef. Tako živopisan prikaz kartanja može da da samo onaj koji je i sam igrao. Scena napete kartaške igre prisutna je u Ratu i miru.

magazin.novosti.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Vladimir Putin: Rekordan rod pšenice u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje sveta bez obzira na to što je Rusija...

Predsednik Vučić čestitao Petru Milenkoviću osvojenu zlatnu medalju

    Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čestitao je Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu u para pauerliftingu. – Srdačne čestitke našem Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu...

Međunarodni susret dece „Radost Evrope“ biće održan od 1. do 5. oktobra u Beogradu

Međunarodni susret dece Evrope, poznat pod nazivom "Radost Evrope", održaće se od 1. do 5. oktobra, posle dve godine pauze, najavio je danas predsednik...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare