11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Doktor Janković: Imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Radmilo Janković, kaže za RTS da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi. Cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva, poručuje Janković.

Doktor Radmilo Janković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se prema podacima čini da je situacija bolja nego što je bila ranije.

„Juče smo u KC u Nišu imali samo jedan prijem, imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, nemamo teških pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem intenzivne nege u Kruševcu“, dodao je Janković.

Ukazao je da je bila slična situacija, sa malo većim brojevima, kada su upozoravali da će spajanjem praznika za Sretenje da se situacija pogorša i jeste se, kako kaže, drastično pogoršala.

„Imamo utisak da se sada to neće desiti“, rekao je Janković, ali je naveo da je dobio informaciju da se porodice vraćaju sa putovanja i da su zaražene, kao i da će se pratiti situacija.

Čini mi se da je sada mnogo bolje nego što je bilo ranije, ali videćemo kakve će biti projekcije, ukazao je Janković.

Na pitanje koji deo Kliničkog centra u Nišu će ostati u pripravnosti, doktor Janković kaže da je veliki deo novog dela kliničkog centra u kovid režimu, ali da imaju plan da samo Infektivna klinika ostane u kovid režimu kao prijemna bolnica.

„Pacijente ćemo ako dođe do nekog pogoršanja slati u našu Kovid bolnicu u Kruševcu i oni su sa dobrim brojevima jutros 71 pacijent sa 11 na intenzivnoj nezi“, rekao je Janković.

Ukazao je da je ova relaksacija i za njih bila iznenađenje.

„Zaista kako se virus ponašao i kako je tekla ova pandemija, ovo je i za nas poprilično iznenađenje. Ali s obzirom šta smo sve doživeli, a doživeli smo da smo imali 12.000 hospitalizovanih pacijenata, mislim da nijedna kocid bolnica u Srbiji nije bila pod takvim pritiskom, a u jedinici intenzivne nege 2.400 ljudi je bilo“, naveo je doktor.

„Na osnovu svega što smo doživeli, a to je bilo jedno more ljudske nesreće. Čitave porodice koje su ostajale bez članova. Tako da oprezni smo“, dodaje Janković.

„U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran“

Kada je reč o popuštanju mera, kaže da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja.

To smo videli kada nas je iznenadio drugi pik u junu prošle godine, istakao je doktor.

„Mislim da moramo biti potpuno otvoreni prema građanima – jedno su naše želje i da nekako motivišemo ljude da se vakcinišu. Epidemiolozi sasvim dobro znaju – to je dogma medicine – imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, odnosno imunizovanih ljudi“, rekao je Janković.

Cilj jednog jakog imunološkog bedema je, kako kaže, 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.

„Vrlo je jasna sitacija, mi sada iz onog velikog broja potencijalno zaraženih koje smo imali prošle godine, a to je sedam miliona, sada verovatno imamo duplo manje. U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran. Mislim da će to biti jedna fluktuacija virusa“, rekao je Janković.

Ukazao je da nije toliko zaslužna samo imunizacija, da brojevi padaju i u Bugarskoj koja ima četiri puta manje vakcinisanih.

„Mi čitavo ovo leto, ako bude mirniji period, moramo poraditi i krenula je dobra afirmativna kampanja prema onima koji još uvek imaju dileme – trebalo bi vakcinisati mlađe ljude i mislim da 50 odsto vakcnisanih nije dovoljno, do septembra bi taj broj morao da bude mnogo, mnogo veći“, naglasio je Janković.

„Virus će tražiti način da nastavi da živi sa nama“

Posebno je kampanju vakcinacije potrebno usmeriti prema mlađima koji su potencijalno opasni prenosioci.

„To se videlo sada kada su stariji članovi njihovih porodica završavali u jedinicama intenzivne nege“, dodao je Janković.

Kaže da nije tačno da novi sojevi virusa moraju biti opasniji, kao i da je virus veoma virulentan.

„Ne mora značiti da će novi sojevi biti opasniji ili izazivati teže kliničke slike, ali svakako će virus tražiti način da nastavi da živi sa nama“, rekao je doktor.

Ukazao je i da još ne znamo koliko traje imunitet nakon vakcinacije, kao i da će možda biti potrebna i još jedna doza.

„Možda će nekim ljudima koji nisu razvili imunitet nakon nekih vakcina, recimo ‘Sinofarm‘, biti savet da uzmu neku drugu vakcinu“, zaključio je Janković.

izvor:rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare