34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Dok mnogi zatvaraju puteve, predsednik Srbije ih krči

Svedoci smo nemililh dešavanja u Evropi i svetu, u kojima retorika medju državama nadilazi granice korektnosti. Same granice negde važe, kao struktura, i obeležje države, a negde i ne važe. Kod nas, radja se jedna za balkanske prilike, do sada nevidjena inicijativa, koja je uperena u afirmaciju i isključivo ka napretku zemalja Zapadnog Balkana, a ta ideja je upravo „Otvoreni Balkan“.

Predsednik Vučić je idejni nosilac inicijative i njena personifikacija u samom startu. Kasnije kako stvar bude rasla, diplomatski će mnogi hteti da budu, baš oni, koji su doprineli da ideja zaživi, i da lovorike dele svi učesnici podjednako. Naravno, Srbija kao noseća greda svega dobrog, što se dešava na Zapdanom Balkanu, je kroz ovu formu inicijative u saradnji svih zemalja u okruženju, pokazala da ima kapaciteta da sporovodi politiku integracije i razvoja Balkanskog poluostrva.

Dok kojekude, po svetu, padaju bombe i dok nažalost, i u samoj Srbiji vrvi o dojavama i pretnjama na djačke klupe, predsednk Vučić trebi put ne samo naše zemlje, već i daje doprinos u efikasnijem suživotu svih činilaca u našem regionu. Svoju energiju nesebično ulaže u miroljubivu i razvojnu politiku prema svim susedima, koji vide svoju šansu u zajedničkom radu sa Srbijom. Dok se lideri Otvorenog Balkana dogovaraju o zajedničkom suživotu, radu i napretku, ostavljajući po strani sve teme i pitanja iz bolne prošlosti koje ne bi dozvoljavale pomeranje sa mrtve tačke, predstavnici države Hrvatske, ostaju zarobljeni u retorici devedesetih, i u maniru njima poznatom rečniku, fokus im je na pokušaju omalovažavanja Beograda i traženja krivca za sve loše u Srbiji.

Predsednik Vučić je kao raniji narodni glavari, razumeo potrebu da pročisti put Otvorenog Balkana, zarad prosperiteta svih gradjana, koji tu žive, i svojim nespornim najvećim autoritetom, na Zapadnom Balkanu, dao zamajac, toj ekonomsko-mirovnoj inicijativi. Predsednik uspešno sklanja sve razlike u izbu Balkana, i traži zajedničku žicu, koja spaja sve narode Balkana, i koju uspešno realizuje u napredak, i podizanje svih ekonomskih parametara, naše Srbije!

Otvoreni Balkan je nešto što bi istinski trebao da podrži svaki subjekt u EU i šire, pre svega je se on i zasniva na načelima, koji Evropa propagira. To su neometan protok robe, ljudi, usluga i kapitala. U epohi kada se svet deli i konfrontira, mi imamo potrebu na Balkanu, da svoja mala tržišta spajamo u jedno veće, i tako dostignemo mogućnost konkurentnosti, u odnosu na svetska tržišta.

U moru teških i bolnih tema, iz ne tako davne prošlosti medju zemljama Srbije, Albanije, Severne Makednonije, pa i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kada je čak i medjunardnoj zajednici bilo teško da posreduje i iznalazi način o uspostavljenju normalnog funkcinoisanja na svim stranama, trebalo je imati petlju i viziju, ono što je inicirao predsednik Vučić, okrenuti se ka saradnji umesto razgradnji.

Objektivno govoreći napredak u odnosima, koje su ostvarile zemlje činioci Otvorenog Balkana, za ovo kratko vreme od nastanka inicijative do ovog poslednjeg samita u Severnoj Makedoniji u Ohridu, više je načinjeno konkretnih stvari nego li decenijama unazad, kada se tumaralo od lošeg ka gorem rešenju. Iako se u začetku činilo da medjunarodni faktor, nije na ovu ideju gledao kao na nešto epohalno i funkcionalno, vidimo upravo ovih dana podršku koju zadobija i simpatije svih relevantih adresa u medjunarodnoj zajednici, što daje dodatno gorivo da ova lokomotiva, koja je pokrenuta dobije još veću brzinu i snagu. Ono što takodje je bitno, i daje kapacitet ovoj inicijativi, sta više i demokratsku širinu, je i činjenica, da nije zatvorena za druge učesnike zainteresovane za pristupanje.

Mnogi državnici koji su predvodili sve ove zemlje, imali su nekakve ideje, o suživotu i saradnji, medjutim ono što jednog državnika čini i lidera, u pravom smislu te reči, je i postojanost vizije i ne samo postojanost, već način kako viziju pretočiti u realizaciju i oplemeniti je. Tako da nakon prezimena predsednika Srbije s pravom stoji reč lider, dok ta reč bi morala u svom značenju da se preispituje, da li je adekvatna u kontektstu u kom se koristi na dnevno- političkom nivou odredjujući razne političare.

Srbija je kulturološki, duhovno, civilizacijski, kvantitativno, državotvnorno čvorište i noseći pilon Zapadnog Balkana, i kao takva je na ponos svih njenih gradjana, što napokon posle svega, iznedrava jednu novu, i za buduća pokolenja dragocenu strategiju odnosa sa susedima, koji će biti usmereni na trgovinu i razvoj.

Nekada naš narod je znao da traži rešenje po modelu, na ljutu ranu ljutu travu, medjutim tim ponosnim gorštačkim neukrtovim karakterom, smo u datom trenutku bili izopšteni iz ostatka sveta, jer smo prenebregavali realnost da smo deo, bolje reći delić u mozaiku zvanom svetska geopolitika, i kao takvi ne možemo živeti od sebe i samo za sebe.

Vreme je najbolji sudija svega, a protokom vremena inicijator ideje Otvorenog Balkana predsednik Vučić, svoje mesto u udžbenicima svetske i evropske diplomatije već je osigurao.

Ako se po jutru dan poznaje, uz naravno težak rad, budućnost nas na ovim prostorima bi mogla biti zdravija, srećnija i na korist svih, uz osećanje zadovoljstva i ponosa!

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Rusija: Nećemo se povući iz OEBS-a

Prvi zamenik Saveta federacije ističe da je Rusija jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i da se neće iz nje povući. "Rusija...

Emanuel Makron: Nuklearni sporazum sa Iranom mora da uspe

Francuski predsednik je naveo da je Izrael srećan što ima Jaira Lapida za novog premijera, kao i da nema alternative političkom dijalogu kako bi...

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare