11.9 C
Belgrade
11.9 C
Belgrade
18, oktobar, 2021

Dodik objavio da njegov SNSD priprema program za budućnost Srpske, traže vraćanje ovlašćenja predviđena „Dejtonom“

Republika Srpska ide u smeru samostalnosti u okviru „dejtonske BiH“ i od toga neće odustati. Krajem meseca sledi proglašavanje ništavnim Zakona o Sudu i Tužilaštvu, kao i saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta i Uprave za indirektno oporezivanje. Na teritoriji Republike Srpske nema šta da traži ni Agencija za istragu i zaštitu (SIPA), Obaveštajno-bezbednosna agencija, niti pravosuđe BiH.

To je u utorak poručio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, navodeći da su svi ovi potezi deo programa pod nazivom „Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH“ koji uveliko priprema stranka na čijem je čelu.

– U našem planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Republike Srpske – rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da će do kraja meseca zakazati sednicu Glavnog odbora SNSD koja će biti održana na Palama:

– Poslednjih dana ovog ili početkom narednog meseca, na sednici Narodne skupštine RS razmotrićemo čitav program koji se još doteruje, a čiji je cilj da se odbije antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Sudbinsko pitanje za Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo mogućnost da se zakonima menja Ustav BiH.

Dodik objašnjava da plan podrazumeva vraćanje Srpskoj ovlašćenja koja ima po „Dejtonu“ i pozvao sve u RS na razumevanje:

– Ako se ostavi da nenavođena raketa, kakav je Ustavni sud BiH, nastavi da donosi odluke, vrlo brzo će ukinuti Srpsku. Ovo je trenutak kada nema nazad. Mi smo ozbiljni, nećemo se povući pred pretnjama i sankcijama.

Lider SNSD je zatim otkrio redosled poteza kojima se, kako je naveo, ide u pravcu odbijanja bilo kakvog antidejtonskog ponašanja:

– Naš plan podrazumeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da ukine VSTS u RS i prenese na nivo BiH. Danas je to osnovni mehanizam za „sređivanje stanja“ u BiH. Ništa neće ići preko noći, biće prelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Obaveštajnu službu RS ćemo formirati odmah, a SIPA dati rok da napusti Srpsku. Ako to ne učini, primerenim merama ćemo to učiniti.

Rekao je da su protiv sukoba, da su sve ovo političke mere, te dodao da će samo odgovoriti na napade ukoliko Srpska bude ugrožena.

– Srpska neće voditi bilo kakve oružane akcije protiv bilo koga. Naša opcija nije da ratujemo. Mi odbacujemo to kao mogućnost – rekao je Dodik, i pozvao na unutrašnji dijalog u BiH, ali pod uslovom da ne prisustvuju stranci.

REAGOVAĆEMO, ALI RAT NIJE OPCIJA

USTAV kaže da oružane formacije jednog entiteta ne mogu da pređu na teritoriju drugog. Ako to učine, imamo dovoljno resursa da reagujemo. Naša opcija nije da ratujemo. Pozivamo međunarodnu zajednicu da i nama i njima to zabrani – rekao je Dodik, i dodao da je siguran da povlačenjem RS iz OS BiH „nijedan Hrvat ne bi prihvatio naredbu da ide na RS“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svetislav Pešić u bolnici: Otkazano okupljanje reprezentacije Srbije

Kontrolni treninzi muške “A” reprezentacije Srbije ipak neće biti održani 18. i 19. oktobra 2021. godine. Uprkos velikoj želji selektora Svetislava Pešića, pozvanih igrača, njihovih...

Održana vežba GSS na „via ferati“ Gornjak

U "via ferata" vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja, a vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane. BEOGRAD - Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS)...

Od danas kombinovana nastava u Beograd, Vrnjačkoj Banji i Šapcu

Prema podacima Instituta "Batut", od 7. do 13. oktobra potvrđeno je 3.442 (0,45 odsto) obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina, saopštilo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare