5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi

Predsednik republike Srpske Milorad Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

„Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim“, istakao je Dodik.

S druge strane, kaže on, razvoj ove situacije koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji kako ističe, prihvataju Kosovo.

„Zato danas Srbe tretiraju na severu Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspevaju neke stvari da reše, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto hteli da završe, s pretnjama, kako oni to jedino znaju“, kaže Dodik.

Dodaje i da su pojačane pretnje od strane Zapada i vidi se ojačana pozicija Nemačke.

Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

„Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posledice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice“, kaže Dodik.

Ponovio je da bi posledice mogle da promene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbije. Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže: ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno“, naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko-nemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u celini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

„Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu“, kazao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

„Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspeju, zašto Nemcima smeta Kosmet“, upitao je on.

Kada se govori o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosmeta.

„To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome“, zaključuje Dodik.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare