11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Dodik: Imenovanje visokog predstavnika nije obavezujuće za Srpsku

Imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita nije u skladu sa Dejtonom i nije obavezujuće za Republiku Srpsku, rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik je rekao da ambasadori i PIK ne mogu da imenuju visokog predstavnika i naglasio da je to sumnjivo i nije pravno imenovanje.

On je dodao da je Republika Srpska spremna da razgovara o novom imenovanju, ali u skladu sa Aneksom 10, Dejtonskog sporazuma.

– PIK nema nikakvo pravo da imenuje visokog predstavnika. On je jedna neformalna grupa koja pokušava da donosi formalne odluke. Stoga se potpisnice Aneksa 10 trebaju dogovoriti o imenu novog visokog predstavnika, koji se potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. Ništa od svega toga se nije desilo i Srpska zato nema obavezu da prihvati imenovanje – rekao je Dodik.

Nakon Inckovog pokušaja da Šmitu sugeriše da posegne za nametanjem odluka i kažnjavanjem, Dodik poručuje da su prijetnje bonskim ovlašćenjima davno prošlo vrijeme.

– Inckova žal što on nije nešto uspio, on je totalno jedan luzer koji je pokazao da želi da to uradi, a nije mogao i nije znao. Zašto bismo mi to prihvatili, nismo ni ranije, pa zašto bismo sada. Apsolutno nema nijednog razgloga da Republika Srpska prihvati nijednu odluku visokog predstavnika.

Dodao je da je imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, pokušaj blefiranja mađunarodne zajednice i grupe ambasadora predvođenih Amerikancima i Britancima koji, kako kaže, pokušavaju da ignorišu situaciju u BiH.

– Sva njihova priča o vladavini prava u BiH ovom odlukom je pala u vodu, jer ovo nije vladavina prava već ambasadora koji pokušavaju da za sebe pridobiju važnost. Oni jesu predstavnici svojih država, ali oni su ti koji sada kreiraju atmosferu u BiH – istakao je Dodik.

Bude li, ipak, nametanja ili eventualih pokušaja prenosa naležnosti, moguća su, prema Dodikovom mišljenju dva epiloga – ili će propasti visoki predstavnik ili će propasti bilo kakva mogućnost funkcionisanja BiH.

– BiH koju zamišljaju visoki predstavnik i ljudi oko njega ne može da postoji i ona nije stvar njih nego nas koji živimo ovdje. Mi smo htjeli da razgovaramo na tu temu a visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica se umiješaju uvijek kada postoji šansa da se lokalni faktori nešto dogovore i sve to razvale – dodao je.

Ovo je važan trenutak na kojem će se lomiti sva priča o BiH. Nemamo pravo, niti potrebu u ime ovog naroda i Republike Srpske, da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika koji provodi nelegalne antidejtonske mjere, jačajući centralistički uređenu BiH, protiv koje su Ustav, Dejton i mi, zaključuje Dodik.

 

izvor:agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare