35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Dobri vremenski uslovi za rekordnu proizvodnju meda

Proizvodnja meda u Srbiji ove godine biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema ove godine, ocena je članova Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije (PKS). Zbog povećane tražnje na tržištu, ne očekuje se da cena bagremovog meda na malo bude niža od 1.000 dinara kilogram.

Po statističkim podacima, domaća proizvodnja meda u 2021. godini iznosila je 7.438 tona, što je za 70 odsto više nego 2014. godine. Srbija je prošlo godine raspolagala sa 976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine.

– Tehnologija pčelarstva je napredovala što se vidi iz rasta broja košnica. Da bi se ovaj trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je uskladiti zakonske propise Srbije sa propisima EU i što pre osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu, kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru – rekla je na sednici PKS Mirjana Miščević, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Što se tiče izvoza domaćeg meda, kako kažu u Grupaciji za pčelarstvo PKS, on je u prva tri meseca ove godine iznosio je 554 tone u vrednosti od 3.497.400 evra i za 31odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine. Med se u ovom periodu najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Crnu Goru, od čega je izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28 odsto, a u Crnu Goru za 52 odsto.

Sami pčelari ističu da su za razliku od prethodnih nekoliko sezona ove godine mnogo zadovoljniji. Unos slatkog nektara u košnice ovog proleća bolji je zahvaljujući povoljnijim vremenskim uslovima, te se u zavisnosti od kraja gde nalaze pčelinjaci očekuje i solidna količina meda, odnosno prosek od 10 do 15 kilograma bagremovog meda po košnici.

– Što se tiče cene meda ona neće pasti. Prethodnih godina je kilogram bio 700 do 800 dinara kilogram, što je možda najrealnija cena kada se prodaje na teglu. Međutim, pošto je otkup krenuo sa skoro sedam evra za kilogram i cena na malo je trenutno 1.000 dinara. Mislim da cena meda neće rasti, možda za nijansu opadne, ali se ni to verotno neće dogoditi jer su med i drugi pčelinji proizvodi mnogo traženiji nego prethodnih godina – smatra Milorad Evtić, pčelar iz Valjeva.

Izvorblic

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije služio pomen patrijarhu Vikentiju

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. jula 2022. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu pomen blažene uspomene patrijarhu Vikentiju. Sasluživali su protojereji-stavrofori...

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare