11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

„Do kraja godine imaćemo rast preko 6 odsto i biti prvi ili među prvima u Evropi“

Beograd — „Očekujemo u drugom kvartalu privredni rast od 10,8-11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine“, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

„To znači da ćemo do kraja godine imati rast preko 6 odsto i biti prvi ili među prvima u Evropi“, istakao je Mali.

„Svi koji su bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (do 15. aprila) dobiće 60 evra do kraja ovog meseca. Pre desetak dana isplatili smo 100 evra našim građanima na Kosovu i Metohiji, dok su nezaposleni na Kosovu i Metohiji dobili 200 evra. Isplatili smo i prvih 30 evra pomoći građanima, dok će sledećih 30 evra biti isplaćeno u novembru. Penzioneri će dodatnih 50 evra dobiti u septembru“, naveo je Mali i dodao da su svi paketi pomoći koje je država opredelila za privredu i građane isplaćeni kako je i obećano, u dan i u dinar.

Istakao je da su sve preduzete mere dale rezultat, što se ponajviše vidi po prihodima u ovoj godini.

„U maju su nam svi prihodi veći od planiranih, od poreza na dobit pravnih lica, na dohodak građana, do PDV-a i prihoda od akciza. To znači da se naša ekonomija brže oporavlja nego što smo mislili. Rast u prvom kvartalu ove godine je bio 1,7 odsto. Kada pogledate fleš procene Evropske unije, gde je prosek -1,7 procenata, mi smo toliko u plusu“, naveo je on.

Mali je napomenuo da očekuje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izveštaju u junu ići sa projekcijom rasta za Srbiju od 6 odsto, i podsetio da nam je Svetska banka prognozirala rast od 5 odsto, a Evropska komisija 5,3 procenata.

„Raduje nas što je industrijska proizvodnja porasla 33,9 procenata u odnosu na april prošle godine. Čak i ako taj rezultat uporedite sa celom prošlom godinom, opet imamo rast od 5,8 odsto. To pokazuje ispravnost ekonomske politike koju sprovodimo u proteklih nekoliko godina, jer se otvorio veliki broj fabrika, ulažemo u auto-puteve, privredne zone, infrastrukturu… Strategija privrednog razvoja, kojoj smo posvećeni, sada u krizi pokazuje rezultate“, rekao je on.

Naveo je i da je zahvaljujući paketima pomoći održana likvidnost privrede i nivo privredne aktivnosti.

„Sa naplatom iz maja, sa porastom industrijske proizvodnje i svega ostalog, očekujemo rast u drugom kvartalu od 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. To znači da ćemo do kraja godine imati stopu rasta od preko šest odsto. Građanima je to važno jer se otvara prostor za veće investicije u infrastrukturu, za veće plate i penzije“, objasnio je on.

Mali je naveo i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, Srbija sada gradi četiri auto-puta, a da će do kraja godine biti započeta još četiri.

„Pored toga, ulažemo u kanalizacionu i vodovodnu mrežu, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u celoj Srbiji, ulažemo u ekologiju uprkos najvećoj krizi ikada. Srbija se promenila i to svi prihvataju, od MMF-a, Svetske banke, Evropske komisije. Vidi se da imamo rezultat zahvaljujući dobroj i odgovornoj ekonomskoj politici, jer vodimo računa o svakom dinaru. Kada je kriza u pitanju, održavamo makroekonomsku stabilnost, javni dug nam je ispod 60 odsto u odnosu na BDP, a s druge strane pomažemo i privredu“, napomenuo je on i dodao da je država uvek i na vreme ispunjavala sve obaveze.

Objasnio je da je Vlada Republike Srbije juče usvojila aranžman sa MMF-om, te da očekuje da će on biti usvojen 18. juna na odboru direktora te organizacije.

„Taj sporazum je za nas veoma važan, jer želimo da nastavimo još jače i intenzivnije sa strukturnim reformama, od javnih preduzeća, do reforme Poreske uprave, ali i razvoja zelene ekonomije, zelene privrede, obnovljivih izvora energije. To su prioriteti. MMF nam daje kredibilitet i gura nas napred i to je za građane od velikog značaja“, rekao je on.

Mali je napomenuo da će se nastaviti sa aktivnostima koje treba da doprinesu daljem razvoju privrede u našoj zemlji, odnosno većoj efikasnosti i konkurentnosti.

„Radićemo na tome da poboljšamo i način funkcionisanja javnih preduzeća, da dodatno investiramo u infrastrukturu, da pronalazimo način za rast plata i penzija. Time se podstiču potrošnja i proizvodnja, i to su onda održive stope rasta. To je ključ za rast životnog standarda. Uveren sam da će tek u godinama koje slede, zbog očekivano visokih stopa rasta, Srbija biti još uspešnija“, zaključio je Mali.

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare