17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Dinosaurusi i dalje postoje? U to veruje polovina Amerikanaca

Kada je „Park iz doba Jure“ od blokbastera postao teorija zavere, mnogi su se zapitali kada su istraživanja pokazala da gotovo polovina Amerikanaca veruje da dinosaurusi i dalje postoje u nekim delovima sveta.

Istraživanje je sproveo „Boat Rocker Studios“ koji će uskoro na Diznijevom dečijem kanalu prikazati crtanu seriju „Dino ranč“ namenjenu predškolcima.

Istraživači su anketirali 2.000 odraslih Amerikanaca i otkrili da četiri od 10 ispitanika veruje da su dinosaurusi izumrli pre 2.000 do 10.000 godina, mada je već odavno dokazano da su izumrli pre 66 miliona godina. Pored toga, oko 20 odsto Amerikanaca veruje da su izumrli pre samo 100 godina.

Oko 30 odsto veruje da su dinousauri i ljudi istovremeno živeli na Zemlji. Svaka četvrta osoba veruje da su dinosauri živeli sa slonovima, iako je nauka potvrdila da su slonovi nastali 10 miliona godina posle izumiranja dinosaura.

Otprilike 54 odsto ispitanika tvrdi da su oni živeli samo u Africi i Severnoj Americi.

Pored toga, svaki od ispitanika je trebalo da imenuje bar četiri vrste dinosaurusa, od više hiljada poznatih, i kao što se očekivalo, većina je znala samo tiranosaurus reksa.

Foto: Profimedia
foto:profimedia

Nešto više od trećine je uspelo da se priseti brontosaurusa koji je postao popularan zbog dečijeg filma „Zemlja pre početka vremena“. Ipak, 54 odsto nije uspelo da imenuje triceratopsa, dinosaurusa sa tri roga, koji se takođe pojavio u pomenutom filmu.

„Dinosaurusi nas i dalje fasciniraju, i još uvek imamo toliko toga o čemu ne znamo“, kaže paleontolog profesor Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu.

„Nova otkrića do kojih su došle nove generacije naučnika zaista su promenila naučnu percepciju o tome kakvi su zapravo bili dinosaurusi. Sada znamo da su to bile pametne, aktivne, dinamične životinje više poput ptica nego ogromnih ljuspavih guštera, kako ih često prikazuju“, dodaje profesor.

„Ukoliko želimo da budemo potpuno precizni, dinosaurusi u stvari nikada nisu potpuno izumrli – ptice potiču od dinosaurusa, što ih u stvari čini dinosaurusima“, zaključuje profesor Brusati.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Prvi rezultati referenduma: Velika većina glasača za pridruživanje Rusiji

Izborne komisije objavile su danas prve rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Reč je...

Svečani čin kanonizacije svetog Irineja, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih

U nedelju, 2. oktobra 2022. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će, u Sabornom hramu u Novom Sadu, sa početkom u 9:00 časova, služiti...

Ministar Mali objavio – Održan sastanak sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar finansija Siniša Mali održao je sastanaka sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, na kojem se razgovaralo o ulaganju francuskih kompanija u našu zemlju. Imamo dobre...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

1 Komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Sa Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare