5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Digitalni kovid-sertifikat: Ko sve može da ga dobije i kako; Sa jednom ili dve doze vakcine

U Grčku, Tursku, Mađarsku, UAE i Sloveniju možemo sa digitalnim kovid-sertifikatom. Iz e-Uprave za B92.net razjasnili su sve što moramo da znamo o njemu.

Sezona letovanja nam je sve bliža, a kako većina zemalja u svetu polako popuštaju sa merama, raste i želja kod naših građana za putovanjima.

Međutim, zemlje imaju stroga pravila kada su pitanju mere protiv koronavirusa, te su među uslovima negativni PCR test, kao i dokaz o primljenoj vakcini protiv ove infekcije. S tim u vezi, sve je veće interesovanje građana naše zemlje za digitalnim zelenim sertifikatom.

Digitalni sertifikat je objedinjena prijava koja predstavlja dokaz da li ste vakcinisani protiv koronavirusa, da li imate rezultat testa na ovu infekciju, kao i da li ste se oporavili od kovid 19.

Kako navodi E-uprava, razlika između digitalnog zelenog sertifikata i obične potvrde, jeste ta što sertifikat je elektronski pečatiran. Pored ličnih podataka kao što su ime, prezime, JMBG, pol i broj pasoša građanina, ovaj dokument ima i podatke da je ta individua vakcinisana, koliko je primila doza cepiva, odnosno primanje prve i druge doze cepiva.

Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu objasnila je podrobnije za B92.net o čemu se radi, ali je ukazala i na izvesne novine. Ona je istakla da je svaki građanin koji želi sertifikat mora da bude registrovan na portalu eUprava. Digitalni zeleni sertifikat u našoj zemlji je potpuno besplatan.

„Svi koji na portalu besplatno izvade digitalni sertifikat moraju da budu registrovani korisnici portala eUprava. Takođe, moraju da budu vakcinisani sa dve doze cepiva protiv koronavirusa, a ako je u pitanju AstraZeneka, jedna doza je dovoljna. Takođe građani koji žele zeleni digitatni sertifikat moraju da imaju ili negativni PCR rezultat u poslednja 72 sata, antigenski negativan rezultat ili da imaju serološki test, odnosno da imaju prisustvo IgG antitela„, kazala je Bećićeva za B92.

Ukoliko građani nisu vakcinisani, starost rezultata serološkog testa može da bude do dva meseca i ukoliko je IgG parametar pozitivan. Ukoliko su vakcinisani, serološki test može biti starosti i do šest meseci, ili da imaju podatak da su preležali kovid 19. To se dokazuje gledanjem poslednjeg pozitivnog PCR ili antigenskog testa, ali svi moraju da budu obavljeni u svim državnim referentnim laboratorijama„, dodala je naša sagovornica i istakla da je sertifikat urađen po preporukama svetskih ustanova.

Digitalni zeleni sertifikat priznat je u Grčkoj, Turska, Mađarska, UAE i od skoro i u Sloveniji, odnosno sa njima možete da uđete u te države. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija radi na tome da se proširi broj zemalja koje će priznavati ovaj dokument. Bećićeva je objasnila da sertifikat može da se odštampa ili da se sačuva na mobilnom telefonu.

Bećić uverava građane da je zeleni digitalni sertifikat bezbedan i da sprečava svaku zloupotrebu, s obzirom na to da je „elektronski pečatiran“.

„U sebi ima QR koji očitavanjem daje tzv. semafor. Crveno svetlo (znak da ste pozitivni), zeleno (da ste negativni na koronavirus) i sivi (kada ste npr. primili jednu dozu vakcine, a imate stariji rezultat)“, objasnila je sagovornica B92.net.

Poznati su raniji slučajevi malverzacija kada su u pitanju potvrde o vakcinaciji, ali Bećić uverava građane da je digitalni zeleni sertifikat u potpunosti bezbedan i da je nemoguće da se on falsifikuje ili lažira.

„Nemoguće je, jer je elektronski pečatiran i postoje napredne validacije na QR kodu. Nema teoretske šanse… Svi podaci se nalaze u državnom data centru, gde se čuvaju po najvišim tehničkim standarima. Građani mogu da budu bezbedni, njihovi podaci su na bezbednom mestu“, kaže Bećić.

Ona ističe da je do sada preko 90.000 građana preuzelo digitalni sertifikat.
 Bećić je izjavila za naš portal da za sada nema informacija da je neko od građana Srbije imao problema oko ulaska u zemlju koja priznaje taj dokument, ali objašnjava da je poznato da su ljudi bez problema prošli granicu sa zelenim sertifikatom.

izvor:b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare