29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

DF očekuje da Vlada Crne Gore izglasa tekst Temeljnog ugovora

Demokratski front je saopštio da većinska Crna Gora očekuje da Vlada Crne Gore sutra izglasa tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Taj posao koji je započet pre desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament. Za Demokratski front, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja deo ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti -poručuju iz DF-a.

– To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i veskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i rešenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata – navode u saopštenju, poručujući da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne sme imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

– Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj verskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada.Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva. Nepotpisivanje ovog ugovora je ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati. Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska verska zajednica – dodaju iz Df-a i dalje navode:

– Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava. Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite reči i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja poručuju iz DF-a.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Crna Gora proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Diplomata Ambasade Rusije u Crnoj Gori proglašen je za personu non grata, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju je precizirano da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare