24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
17, avgust, 2022

Delovanje nevladinih organizacija kao mehanizam za podrivanje državnog sistema

NVO su paradržava u državi i surogati stranih interesa kod nas, i kao takve predstavljaju veliku opasnost po društveni poredak.

Posle petooktobarskog puča i nasilnog dolaska na vlast zbrdazdolisane koalicije DOS, iz budžeta Republike Srbije izdvajana su velika sredstva za finansiranje takozvanih nevladinih organizacija; 2012. godine, na primer, izdvojeno je u te namene skoro isto koliko i za razvoj nauke i tehnologije u Srbiji. One nastoje, po zadatim obrascima njihovih političkih gurua iz neoliberalnih zapadnih zemalja, da izmene svest nacija, da potru njihove nacionalne vrednosti, religiju, istoriju, identitet, a sve to radi nametanja američkog načina kontrole društvenog sistema.

Njihov cilj je da budu politička snaga koja deluje van institucija sistema, ali sa jasnim namerama da utiču na državnu politiku legalno izabranih državnih organa, čime se one postavljaju iznad demokratske volje izbornog tela i predstavljaju tumor na telu demokratije. NVO s političkim premisama, kao vrsta društvene akcije koja zauzima prostor između države, ekonomije i privatne sfere, jesu čin izolovanja izborne volje građana i nametanja izvršnim organima nečega za što građani nisu glasali. Dakle, njihov cilj je vršenje pritiska na institucije u cilju zastupanja interesa različitih od volje građana, a ne razvijanje dobročinstva, filantropskih vrednosti, kulture ili sporta.

Primetno da su NVO definisane kao dobrovoljne i nevladine nedobitne organizacije, zasnovane na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovane radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom. Ali u Srbiji su brojne NVO političkog karaktera, bez obzira na formalnu firmu, i deluju upravo suprotno od interesa nacije i države i to iz svojstvenih interesa, jer su plaćene iz inostranih izvora.

One su najveća investicija onih koji su razarali Srbiju, ne samo u pogledu novca već i po posledicama koje izazivaju u korist njihovog lakšeg prisvajanja nacionalnih resursa zemlje, onako kako to čini čuveni Džordž Soroš koji u Srbiji finansira samo one NVO koje su na liniji američkih interesa, odnosno multinacionalnog korporativnog kapitala.

Antidemokratski, pa i neustavni politički uticaj NVO zaista nije mali.

A upravo u tom smeru deluju i političke NVO koje služe da se zaobiđu države i zaštite interesi privatnih grupa, odnosno privatnog diskursa protiv države kao javnog dobra, transnacionalnog protiv nacionalnog, privatizacione elite protiv građana. Pogotovo je primetno jačanje pokreta koji se zalažu za očuvanje životne sredine pod tom parolom deluju takozvani „zeleni“ kojima je ipak u pozadini namera na direktno mešanje u političke odluke i meko okupacioni mehanizam da institucije sistema stave pod svoju kontrolu na svim teritorijama u kojima deluju.

Samo oko devet odsto udruženja građana finansira se iz međunarodnih izvora, jer samo toliko NVO pristaje da radi za strane interese. Recimo, Helsinški odbor za ljudska prava Sonje Biserko finansiraju nemačka i norveška ambasada i OEBS.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Poraz Zvezde u Izraelu posle preokreta

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Makabija iz Haife rezultatom 3:2 (1:2). Tako je prekinut niz od...

Slovenija posle drame bolja od Srbije – blistali Dončić i Jokić

Košarkaši Srbije poraženi su od Slovenije u prijateljskom meču u Ljubljani rezultatom 97:92. Utakmica je rešena u produžetku i posle velike drame u kojoj je...

Predsednik Vučić iz Brisela: Nastavljam da se borim svim snagama za našu zemlju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon niza važnih sastanaka Beogradu i Briselu. - Naporan dan sa mnogo važnih sastanaka u Beogradu, kao i ozbiljnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare