19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Dejli mejl: Karadžić smešten u zatvor na ostrvu Vajt u Lamanšu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smešten je u zatvor na ostrvu Vajt (Isle of Wight) u Velikoj Britaniji, gde će služiti doživotnu zatvorsku kaznu na koju ga je Haški tribunal osudio zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH.To je danas objavio londonski list Dejli mejl (Daily Mail), uz podsećanje da je Karadžić (75) u sredu prebačen u Britaniju iz pritvora Tribunala u Hagu.

Dejli mejl piše da je zatvor na ostrvu Vajt u kanalu Lamanš (La Manche), poznatiji po ranijem imenu Parkherst (Parkhurst), izabran zato što u njemu Karadžiću ne bi trebalo da preti velika opasnost od drugih zatvorenika.

Po londonskom listu, postojao je strah da bi u drugim velikim zatvorima Karadžić bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.

Iz izveštaja britanskog nadzornog organa iz 2019, Dejli mejl citira da su u zatvoru B kategorije na ostrvu Vajt smešteni „uglavnom seksualni prestupnici“ i da „40 odsto populacije čine zatvorenici stariji od 50 godina“.

„Mnogi od tih zatvorenika su starci, a neki i krhki“, piše u tom izveštaju, po londonskom dnevniku.

Prosečan godišnji trošak po zatvoreniku u zatvoru na ostrvu Vajt iznosi oko 30.000 funti, precizira Dejli mejl, ali će u Karadžićevom slučaju ti troškovi za britanske poreske obveznike biti veći.

Na ostrvu Vajt postoje dve zatvorske lokacije bivši Parkherst i Albani (Albany).

Parkherst je od vojne bolnice pretvoren u zatvor 1863. i u prošlosti je važio za jedan od najstrožih zatvora u Britaniji. Zatvor Albani izgradjen je šezdesetih godina dvadesetog veka.

Na ostrvu Vajt kazne su služili neki od najozloglašenijih britanskih kriminalaca, poput mafijaša braće Krej (Cray), masovnih ubica Pitera Satklifa (Peter Sutkliff) i Jana Brejdija (Ian Brady) i zlostavljača dece, nekadašnje rok zvezde Gerija Glitera (Gary Glitter).

Ostrvo Vajt je grofovija u jugoistočnoj Engleskoj i najveće englesko ostrvo. Od obala Hempšira (Hampshire) udaljeno je izmedju dve i pet milja. Najbliži veliki gradovi na kopnu su Portsmaut (Portsmouth) i Sautempton (Southampton). Na ostrvu Vajt živi 138.000 stanovnika.

Pre nego što je prebačen na ostrvo Vajt, Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu (Scheveningenu) bio od kraja jula 2008, kada je bio uhapšen u Srbiji.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravni naslednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić, u martu 2016, bio osudjen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Apelaciono veće je Karadžića pravosnažno oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare