29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Danas slavimo Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice

Ikona Trojeručica je, prema predanju, iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa. Sveti Jovan Damaskin se, naime, kako pismima tako i rečima borio protiv ikonoboraca, ali je međutim bio oklevetan i nepravedno kažnjen.

Iscelila ga je Presveta Bogorodica, dok se pred ovom njenom ikonom ožalošćen molio. On je iz blagodarnosti za učinjenu milost pridodao njenom liku treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica.

Najveće čudo „Trojeručica“ čini u dušama vernih poklonika. NJen veličanstveni, devstveni lik, pun umiljenja i ozbiljnosti, potresa srca pobožnih poklonika, utiskuje se tajanstveno u celomudrenu dušu i vodi je duhovnom obnovljenju.

Kroz prisustvo svoje svete ikone, Presveta Bogorodica, kao mnogosažaljiva Majka, ostvaruje najveće čudo – spasenje u Hristu svoje dece. NJu kao Majku Božiju treba sinovski da molimo da ublaži bol, nevolju i patnju svih, a posebno pravoslavnih Srba, duhovnih potomaka prepodobnog Simeona i svetog Save, svih onih koji suzama i krvlju mnogo puta do sada plaćaju svoje istrajavanje u pravoslavnoj veri.

Na kraju, setimo se i reči jedne himne Bogorodici: „Svi joj se poklanjamo, moleći se: ne zaboravi srodničku pripadnost, Mati Božija, svih vernih koji poštuju sveti obraz tvoje ikone“.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Crna Gora proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Diplomata Ambasade Rusije u Crnoj Gori proglašen je za personu non grata, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju je precizirano da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare