32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Danas se obeležava 100 godina od osnivanja Univerzitetske biblioteke ‘Svetozar Marković’

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, centralna biblioteka Univerziteta u Beogradu, danas obeležava 100 godina od osnivanja i početka gradnje i 95 godina od otvaranja te ustanove.

U saopštenju biblioteke navodi se da će tim povodom od 24. maja u Biblioteci biti otvorena izložba „Knjigohranilište Univerziteta u Beogradu: Počeci“.

„Svetozar Marković“ svečano je otvorena na današnji datum 1926. godine, na dan svetog Ćirila i Metodija, dok je gradnja prve bibliotečke zgrade u Srbiji pokrenuta 1921. godine.

„Prateća izložba posvećena je ljudima koji su bili dovoljno dalekovidi, uporni i ustrajni da zamisao dovedu do njenog ispunjenja“, navodi se u saopštenju, medju kojima je i američki industrijalac Endru Karnegi, koji je svojom filantropijom pomogao da se u svetu obnovi ili izgradi skoro 3.000 biblioteka, medju kojima je i Univerzitetska biblioteka.

Izložba je najviše posvećena prvom upravniku Univerzitetske biblioteke, Urošu Džoniću, profesoru književnosti, piscu, kritičaru, prevodiocu, uredniku, koji je tada ulagao veliki trud da put do knjigohranilišta Univerziteta u Beogradu, „trnovit i vijugav, bude prokrčen“.

„Postavka se posebno zadržava i na Pavlu Popoviću, profesoru Univerziteta i rektoru, prvom predsedniku Bibliotečkog odbora, koji je odlično razumeo koliki uticaj imaju biblioteke na razvoj nauke jedne zemlje“, dodaje se u saopštenju.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare