11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Danas se obeležava 100 godina od osnivanja Univerzitetske biblioteke ‘Svetozar Marković’

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, centralna biblioteka Univerziteta u Beogradu, danas obeležava 100 godina od osnivanja i početka gradnje i 95 godina od otvaranja te ustanove.

U saopštenju biblioteke navodi se da će tim povodom od 24. maja u Biblioteci biti otvorena izložba „Knjigohranilište Univerziteta u Beogradu: Počeci“.

„Svetozar Marković“ svečano je otvorena na današnji datum 1926. godine, na dan svetog Ćirila i Metodija, dok je gradnja prve bibliotečke zgrade u Srbiji pokrenuta 1921. godine.

„Prateća izložba posvećena je ljudima koji su bili dovoljno dalekovidi, uporni i ustrajni da zamisao dovedu do njenog ispunjenja“, navodi se u saopštenju, medju kojima je i američki industrijalac Endru Karnegi, koji je svojom filantropijom pomogao da se u svetu obnovi ili izgradi skoro 3.000 biblioteka, medju kojima je i Univerzitetska biblioteka.

Izložba je najviše posvećena prvom upravniku Univerzitetske biblioteke, Urošu Džoniću, profesoru književnosti, piscu, kritičaru, prevodiocu, uredniku, koji je tada ulagao veliki trud da put do knjigohranilišta Univerziteta u Beogradu, „trnovit i vijugav, bude prokrčen“.

„Postavka se posebno zadržava i na Pavlu Popoviću, profesoru Univerziteta i rektoru, prvom predsedniku Bibliotečkog odbora, koji je odlično razumeo koliki uticaj imaju biblioteke na razvoj nauke jedne zemlje“, dodaje se u saopštenju.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare