12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

Poslanici Skupštine Srbije počinju danas dvodnevnu posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji na kojoj će biti reči o pritiscima na Beograd da se što pre postigne dogovor, ponudama koje stižu od pregovarača i izaslanika sa Zapada, kao i svemu što je do sada u dijalogu dogovoreno, ali i o nerešenim pitanjima.

Prema planu, parlamentarcima će se najpre obratiti predsednik Aleksandar Vučić koji će govoriti i trenutnoj situaciji, ali i tome kakav će odgovor biti na (ne)pristojnu ponudu ili, kako je on već rekao, „novu armaturu“ dijaloga Beograda i Prištine koji su mu nedavno predstavili izaslanik EU Miroslav Lajčak, pojačan izaslanicima nemačkog kancelara Olafa Šolca, Jensom Pletnerom i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Emanuelom Bonom. Zatim će govoriti šefovi poslaničkih grupa kojima će predsednik odgovarati na pitanja, dok će se drugog dana rada diskusija nastaviti po redosledu prijavljenih poslanika.

Prema našim informacijama, raspravu će sa balkona pratiti predstavnici Srba sa KiM, članovi diplomatskog kora, a pozvani su i predsednici palamentarnih stranaka koji nisu poslanici, pa će i oni moći da prisustvuju sednici. Među njima su, na primer, Dragan Đilas iz SSP, i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke.

PRIPREMILI SE ZA DISKUSIJU

SVE partije koje učestvuju u parlamentu najavile su da će se uključiti u raspravu. Poslanički klub „Ujedinjeni“ tražiće da se definiše pregovaračka platforme o oblikovanju državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom i da svi stanu iza stava da se poštuju Ustav i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Poslanici su dobili izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, u kojem je na nešto više od 50 strana navedeno o čemu se sve do sada razgovaralo po oblastima: Zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, telekomunikacije, evropske intergacije, katastar, matične knjige, carinski pečat, diplome, sloboda kretanja, regionalno predstavljanje, integrisano upravljanje prelazima, zvanične posete i oficiri za vezu, naplata carine, razvojni fond za tzv. sever Kosova, osiguranje vozila, slobodna trgovina, most i „Park mira“ u Kosovskoj Mitrovici, civilna zaštita, sporazumi i dijalog privrednih komora, transport opasnog tereta i nestala lica. Ovo će ujedno biti i teme u okviru kojih će se kretati diskusija.

VAŽNE ODLUKE

2005. Skupština usvojila Platformu za pregovore o kosovskom pitanju.

2007. donete dve deklaracije: najpre o odbijanju plana izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, a zatim i posle povratka naše delegacije iz Beča kada je saopštena odluka da ne prihvatamo Ahtisarijev plan.

2007. doneta Rezolucija o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja autonomne pokrajine KiM zasnovanog na međunarodnom pravu.

2011. vodila se rasprava u parlamentu o jednostranim potezima Prištine koja je pokušala da zauzme administrativne prelaze i prekine promet robe, pa je doneta deklaracija kojom se traže novi pregovori u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

2019. Vučić je pred poslanicima govorio o KiM.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare