20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za danas, 1. avgust, u 10 sati.

Dosadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović gostujući na Javnom servisu objasnio je da će se time stvoriti osnova za izbor Vlade za šta parlament ima rok od 90 dana i da je, kako je rekao, prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro izvesno da se prepoznaje većina i da je samo preostalo pitanje mandatara.

Odalović je napomenuo da će tom sednicom započeti mandat novog saziva.

Ocenio je da će se time stvoriti osnova za drugu fazu – formiranje Vlade.

– Da jednostavno institucije u Republici Srbiji, i parlament i Vlada, pređu iz jednog, uslovno tehničkog mandata, u redovan, jer pred nama je jesen, pred nama je mnogo izazova, mnoge teške odluke će morati da se donose i odgovori i izazovi su tu, evidentni, tako da se nadam da ćemo završiti konstituisanje što pre i stvoriti uslove da institucije preuzmu punu odgovornost – istakao je Odalović.

Napomenuo je da od trenutka konstituisanja Narodne skupštine počinje da teče novi rok od 90 dana za formiranje Vlade.

– Ali prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro da je izvesno da se prepoznaje većina i samo je pitanje mandatara, odnosno kome će se poveriti ta misija da bude neko ko će formirati vladu i izaći pred poslanike i da to završimo – rekao je Odalović i objasnio da će konstitutivnom sednicom predsedavati najstariji poslanik, a da mu pomažu četiri najmlađa poslanika sve dok se ne izabere novi predsednik Narodne skupštine.

Odalović je istakao da je najstariji poslanik Vladeta Janković.

On je naveo i da je moguće da nakon konstituisanja parlamenta i izbora predsednika Narodne skupštine pauza potraje i nekoliko dana, kako bi se izabrali članovi skupštinskih odbora i ostalih tela u parlamentu.

– Mislim da bi najbolje bilo da se zatvori taj proces prvi sa izborom predsednika i generalnog sekretara da bi moglo da se stvori rukovodstvo Skupštine koje može da sve aktivnosti dalje koordinira i vodi – istakao je Odalović.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare