29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Dan kad se nad Belom kućom vijorila srpska zastava

Američka ambasada saopštila je da se na današnji dan pre 104 godine nad Belom kućom vijorila srpska zastava.

“Zahvaljujući jednom od vas, na današnji dan 1918. godine, zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće. Bio je to samo jedan od gestova koji su odražavali solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je užasno propatio za vreme Prvog svetskog rata”, navodi ambasada SAD na Tviteru.

Na Tviteru je postavljen link koji vodi na stranicu ambasade, na kojoj piše da su SAD zvanično slavile 28. jul 1918. godine kao “Dan Srbije”.

“Državni sekretar Robert Lansing je 27. jula pozvao svakog Amerikanca da se dođe u nedelju, 28. jula, u crkvu i izrazi solidarnost prema srpskom narodu i njihovu potlačenu braću u drugim zemljama, da prizovu blagoslov svemogućeg Boga za njih i uzrok za koji se bore”, navodi se u tekstu.

Dodaje se i da zahvaljujući tadašnjem srpskom abasadoru u SAD i članku objavljenom u “Detroit njuzu” danas se zna da se nad Belom kućom tog dana prvi put vijorila srpska zastava.

“Osim američke i srpske zastave, samo se još jedna vijorila iznad Bele kuće. To je bila francuska zastava, na 131. godišnjicu pada Bastilje, 14. jula 1920. godine”, ističe se.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Crna Gora proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Diplomata Ambasade Rusije u Crnoj Gori proglašen je za personu non grata, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju je precizirano da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare