13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Dačić i Grlić Radman: Vreme da se da se popravljaju odnosi Srbije i Hrvatske

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Hrvatske Goran Grlić Radman poručili su da je bez obzira na različitosti dve zemlje pravo vreme da se radi na promeni perspektive gledanja jednih na druge, kako bi se popravili odnosi i unapredila saradnja.

Ivica Dačić je na konferenciji „Bileteralni odnosi Srbije i Hrvatske – ka novoj dinamici“ putem video-linka istakao da Srbija želi najbolje odnose sa svojim susedima.

„Ukupni odnosi Srbije i Hrvatske su značajno opterećeni različitostima koje nažalost dobijaju više pažnje od naših sličnosti. Možda je sada pravo vreme da u pokušaju revitalizovanja odnosa damo imperativ promeni perspektive gledanja jednih na druge kako kod javnog mnjenja tako i kod političara“, rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija i Hrvatska ne mogu rešiti sva otvorena pitanja iz prošlosti, ukoliko ne počnu da grade dobre odnose u budućnosti.

Dačić je istakao da dve zemlje ne dele isto mišljenje o brojnim pitanjima, ali da moraju da razgovaraju sa uvažavanjem kako bi pokušale da se međusobno bolje razumeju.

„Potrebna nam je promena perspektiva, a presudnu ulogu che da ima politička volja koja će, nadam se, pokazati da ne postoje granice našeg delovanja sve dok je zasnovano na zajedništvu“, poručio je Dačić.

„Kompleksnost odnosa izazov, ne prepreka“

Radman je naveo da su dve zemlje susedi, a da su odnosi dva suseda pokazatelj kvaliteta i stabilnosti.

„Način na koji će se razvijati naši odnosi važan je za dve države, ali i za hrvatske i srpske građana, ali i u svetlu odnosa na području Zapadnog Balkana, jugoistočne evrope i evropskog puta Srbije“, rekao je Radman.

Dodao je da su od normalizacije odnosa dve zemlje 1996. godine, odnosi prolazili kroz različite faze, u nekim oblastima su se razvijali dobro, ali da je ostalo joss pitanja koja se moraju rešiti.

„Kompleksnost naših odnosa je veliki izazov, ali nije prepreka ne pokušati ih popraviti, unaprediti, ali pre svega razumeti“, ocenio je Radman.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare