24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
18, avgust, 2022

Dačić bi da se pozicionira pre izbora i osigura da SPS ne propadne

Predsednk Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je danas za televiziju K1 rekao da do izborne kampanje ima puno vremena i da se ne zna ko će s kim i kako izaći na izbore. Takodje navodi stav da SPS na predstojećim izborima bude sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ili na svim nivoima zajedno na listi ili da izađe samostalno na svim nivoima, dodavši da se neće kandidovati za predsednika, ali da ne može ni da dozvoli da SPS propadne.

Bojažljivo predstavlja da je teže izaci na izbore odvojeno od SNS-a i uslovljava podršku za predsedničke izbore zajedničkom listom na svim nivoima. Iako je nepovoljnije po njih da budu na zajedničkoj listi sa najmoćnijom strankom sa daleko najvećom podrškom birača, time bi gubio na identitetu i na broju glasova ukoliko bi nastupili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, ali svestan je da bi protežirao pozciju ostanka na vlasti, te u tom pravcu deluju njegove poruke.

Povod za ove kalkulacije je najnoviji presek stanja rejtinga političkih partija i organizacija, koje je predstavio Faktor plus u kome navode da SPS sa Jedinstvenom Srbijom na nekih 9% i da ih ozbiljno ugrožavaju predstavnici „Zelenih“ kao i podatak da je Srpska napredna stranka stabilna na preko 57% podrške građana.

Dačić je kao političar koji je 30 godina na političkoj sceni, od toga 15 godina predsednik SPS-a i za sve vreme tih 15 godina na čelu partije bio na vlasti, sada meri i pravi novu kalkulaciju pre svih, kako bi našao pogodnu putanju po kojoj bi zaustavio dalji sunovrat stranke a istovremeno ostao deo vladajuće većine.

Brojke govore da od 2012. godine njegova stranka u konstantnom padu po broju glasova, sa nekih 300.000 glasova na poslednjim izborima doduše u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, Zelenima Srbije i Komunističkom partijom.

Sada vrši prepozicioniranje, pružajući unapred podršku predsedniku Vučiću na predsedničkim izborima, medjutim istovremeno žaleći za tim što će taj razvoj događaja dodatno otežati situaciju u sopstvenoj stranci jer se svakako on neće kandidovati za predsednika Srbije.

Iako sam kaže da od SNS-a još uvek nije dobio odgovor o eventualnoj koaliciji, paralelno sa tim ističe da je SPS „u težem položaju“, on uslovljava podršku Vučiću za predsedničke izbore sa jedinstvenom listom na svim izborima. Čini se da nisu upoznati sa činjenicom da predsednik odbija sve ucene.

Od 2004. Dačić sa SPS-om je na vlasti u tom smislu ostaje možda prispitivanje politike i kadriranja svoje partije. Vidljivo je da ima potrebu kako se izbori bliže da uverava u identitetsku politiku partije koju predvodi. Ako za proteklo vreme provedeno na vlasti a znamo značaj učešća u Vladi za svaku političku organizaciju, nije iskristalisao stavove i deklarisao se pred biračima, kako po pravilu u „predvečerje izbora“ nastupa u dokazivanju različitosti i prepoznatljivosti svoje partije.

Poznate su i ranije Dačićeve izjave da je bio nekoliko godina u opoziciji i da mu se više svidja na vlasti, kao i to više puta ponavljao u afirmativnom tonu da su od 45.godine na vlasti. Time bi se moglo zaključiti da je ideološka vodilja i glavni deo programa koliki „deo kolača“ zadobiti.
Vidimo da nije u maniru SPS ikakva transformacija i modernizacija, jer su isti ljudi decenijama u vrhu te partije, za koje nažalost njihov predsdnik Dačić nedavno izjavio da su funkcioneri nebitni i da se jedini pita za sve, gostujući kod novinarke Minje Miletić.

Logo of the Socialist Party of Serbia.svgDoduše amblem je nešto na šta su gradjani navikli osim da je petokraka okrnjena sva ostala koreografija je ostala ista. Upoznati su i građani sa stavom gospodina Dačića „da je komunizam najhumanija ideologija koja postoji u svetu i smatra da je socijalizam jedini ispravan i pravi put za čovečanstvo“

Ostaje da se vidi da li Dačić namerava da očuva pozicije SPS-a na kojima je sada, da ojača te pozicije i da podrži predsednika Vučiča na predsedničkim izborima ili da uopšte očuva kako sam kaže partiju da ne propadne.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Poraz Zvezde u Izraelu posle preokreta

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Makabija iz Haife rezultatom 3:2 (1:2). Tako je prekinut niz od...

Slovenija posle drame bolja od Srbije – blistali Dončić i Jokić

Košarkaši Srbije poraženi su od Slovenije u prijateljskom meču u Ljubljani rezultatom 97:92. Utakmica je rešena u produžetku i posle velike drame u kojoj je...

Predsednik Vučić iz Brisela: Nastavljam da se borim svim snagama za našu zemlju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon niza važnih sastanaka Beogradu i Briselu. - Naporan dan sa mnogo važnih sastanaka u Beogradu, kao i ozbiljnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

1 Komentar

1 Komentar
Najstarije
NajnovijeSa Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare