12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Da li znate koja jezera su najveća na svetu?

Ova jezera su najveća po površini, ali ima tu i još nekih rekorda…

1. Kaspijsko jezero

Ovo jezero, poznato je i kao Kaspijsko more sa svojih 371 hiljada kvadratnih kilometara predstavlja najveću vodenu površinu okruženu kopnom na svetu.

Njegove obale nalaze se u Kazahstanu, Rusiji, Turkmenistanu, Azerbajdžanu i Iranu,. Ovaj svojevrsni “bazen” nalazi se 27 metara ispod nivoa mora. Sama voda u jezeru pomalo je slana, ali znatno manje od drugih mora ili okeana.

2. Jezero Superior

Najveće je iz grupe Velikih jezera ima 82 hiljade kvadratnih kilometara, a nalazi se na granici Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Njegove obale dotiču kanadsku državu Ontario, ali i američke Minesotu, Viskonsin i Mičigen. Jezero ima i veću zapreminu od ostalih Velikih jezera, tačnije, ono samo sadrži više vode od preostala četiri velika jezera zajedno. Na njemu se nalaze i brojna ostrva, pišePun Kufer.

3. Jezero Viktorija

Najveće jezero Afrike, dotiče obale Ugande na severu, kao i Kenije i Tanzanije na istoku i jugu. Pokriva površinu od 68 870 kvadratnih kilometara. Jezero je poznato po divljim životinjama, a u njemu mogu da se nađu i mnogobrojne vrste riba – zbog čega je ribolov ovde veoma popularan.

4. Jezero Hjuron

Reč je o još jednom od pet Velikih jezera, a ovo se smestilo između Mičigena i Ontarija. Sa svojih 59 570 kvadratnih kilometara ono je četvrto uopšte, a treće slatkovodno jezeru po veličini na svetu, koje je smešteno na gotovo 180 metara nadmorske visine, pa njegova prosečna dubina iznosi 60 metara. Dugačko je neverovatnih 332 kilometra, a na njemu se nalazi i ostrvo Manitoulin, najveće ostrvo na svetu koje je okruženo slatkom vodom.

5. Jezero Mičigen

Treće najveće jezero Severne Amerike ima 57 757 kvadratnih kilometara, a njegove obale nalazese u nekoliko zemalja Sjedinjenih Država, uključujući Illinois, Indijanu, Mičigen i Viskonsin, pa je najveće jezero koje se celom površinom nalazi unutar jedne zemlje – Sjedinjenig Država. Na njegovim obalama leži i nekoliko velikih gradova, poput Milvokija i Čikaga.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare