18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Da li znate kako se preziva britanska kraljevska porodica?

O njima svi sve znaju, ali retko ko zna njihovo prezime

Britanska kraljevska porodica nema prezime, to je dobro poznato, ali zašto je to tako? Odgovor će vas možda iznenaditi.

Pored toga što britanskoj kraljevskoj porodici realno gledano ne treba prezime jer su poznati svuda u svetu, istorija ovog običaja je ipak malo komplikovanija od toga.

Naime, istorijski gledano, članovi kraljevske porodice nisu imali prezime, a odgovarali su svojim imenima, kao i kućama, odnosno dinastijama, kojima su pripadali, kao što su dinastija Tjudor ili Jork.

Nova dinastija Vindsor

Onda, 1917. godine, kralj Džordž V izmislio je Vindsor za zvanično prezime kraljevske porodice, u čast Vindsor dvorca koji je u vlasništvu kraljevske porodice.

Od tog dana, britanska kraljevska porodica i dalje je poznata kao dinastija Vindsor. Kada se udala za princa Filipa, kraljica Elizabeta II je prihvatila dodatak svom prezimenu pa je tako njeno puno ime Elizabeta II Mauntbaten-Vindsor.

Ipak, niko nije u obavezi da nosi ovo prezime. Iako postoje pravila koje kraljevska porodica mora da poštuje, ovo ne spada u jedno od njih. Tako su na primer princ Vilijam i princ Hari, uzeli prezime Vels, dok su služili vojsku, jer je njihov otac princ od Velsa.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare