12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Da li znate kako je ZELENI VENAC dobio IME? Centru Beograda kumovala Nemica!

Zeleni venac (žarg. „Zelenjak“) je naselje na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad. Nalazi se u samom centru grada Beograda.

Povezuju ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom.

Sigurno ste mnogo puta prošli „Zelenjakom“, ali da li ste se ikad zapitali odakle potiče to ime?

Imenu je kumovala Nemica

Čitav kraj ime je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds. Kafana je imala neobičnu priču prvi zakupac je bila jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom.

 Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća.

Sudbina je htela da napravi tragičan zaokret. Muž joj se usput razboleo i umro. Hrabra i jaka, gospođa Herman ga je sahranila i nastavila dalje. Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i ustavobranitelja Alekse Simića.

Ova Nemica je od kafane napravila traženo mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena. Na spratu je držala sobe za noćenje. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Sad je jasno odakle dolazi ime Zeleni venac.

Zbog čega baš zeleni venac na tabli?

Postoji nekoliko verzija zbog čega je odabrala da stavi zeleni venac, ali jedna od najlogičnijih ima veze sa grobljem koje se nekada nalazilo blizu nje. Vojin Puljević piše: “Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi“.

Kada je 1920. pored otvorena jedna od najmodernijih pijaca tog vremena bilo je logično da je “krsti” obližnja kafana, a isto ime poneo je i čitav kraj.

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare