5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Da li je napad na predsednika koordiniran?!

U razmaku od samo nekoliko dana svedoci smo da u izjavama za različite medije, fraze i izrazi koji su se koristili a odnosili su se na Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića su prevršile svaku meru dostojanstva, omalovažavanjem fukncije Predsednika države.

Jutranji list iz Hrvatske u svom nekom autorskom tekstu nazvao je predsednika “ Staljinom“ odnosno, da vodi “ brutalne staljinističke čistke“, nadovezao se Dragan Djilas predsednik SSP nazvavši ga „mentalno obolelim“ u intervju koji je dao tokom vikenda za portal NovaS. Zatim je nakadašnji političar Žarko Korać (bio vd. premijer Srbije), izrekao nešto jezivo „Predsednik Srbije ima čast da bude prvi evropski političar u istoriji koji je uveo kanibalizam u politički život“ u intervju za portal Al Dzazira.

Potpuno nečuveno da se koriste ovakve formulacije prema bilo kom čoveku u javnom životu, neverovatno je da i osobe koji bi makar u načelu trebale imati odgovornost za izgovorenu reč, obraćaju se na ovakav način neprimeren i degutantan.

Svedoci smo da nema prevelikih reakcija na ovakvu gnusnu retoriku, koja ne bi smela da izostane, jer podsetimo reči su upućene šefu države, prvom čoveku Republike, Predsedniku! Različita su tumačenja da li je ovo krivično delo, medjutim nema dileme da je opšti stav koji se odnosi na izražavanje u javnosti , ovako nešto samo može da se okarakteriše kao nedopustivo i uznemirujuće. Kada prođe neopaženo i nekritički ovakav narativ a odnosi se na osobu na najvišoj državnoj funkiciji, šta ostaje za bilo kog građanina, šta može očekivati, ako se nađe na radaru ovakvih osoba i portala, očekuje ga linč neprimeren i srednjem veku.

Jutarnji list iz Hrvatske već duže vreme ima frustracije i „otrovne strele“ prema svemu u Srbiji, verovatno od momenta jačanja srpske države i važnosti statusa u regionu i Evropi. Smeta komšijama pozicija Srbije i nalaze da će omalovažavanjem Predsednika Srbije prikirti činjenicu naglog ekonomskog jačanja Srbije. Jutarnji list igra na kartu čitanosti, uveseljavajući svoju publiku insinuacijama i karikiranim stavom ka svemu što dolazi iz Srbije. Treba nečim skrenuti pažnju zarad mira u javnom mnjenju usled stagniranja kompletnog društva, koji se devastirao udarom na ekonomiju usled pandemije.

foto: printsreen

Dragan Djilas je predsednik jedne političke organizacije nazvana Sranka Slobode i Pravde, on je nekadašnji nosilac viskoh funkcija u državi i vladajućoj partiji, njegova misija je da ekstremnim i neodmerenim izjavama prikupi pažnju i samilost među narodom, medjutim nikako da se pokrene i učini nešto konkretno u pravcu poverenja gradjana kojem teži. Lakše mu je iz fotelje u Beogradu da smišlja brutalne i nakaradne formulacije opisujući najpopularnijeg političara u zemlji, Predsednika Aleksandra Vučića, nego li se pokrenuti i ići medju narod i njima u lice reći čime zavrednuje da on kao političar iznova preuzme neku državnu i javnu fukciju. Znamo da bivši gradonačelnik Beogada, nešto i ne voli da napušta prestonicu i da mu je strano zaći u neko srpsko selo i sa domaćinima porazgovarati o njihovom kvalitetu života i šta bi on konkretno mogao poboljšati. Uplivom u medije uviđa značaj portala i internet medija, pažnju posvećuje isključivo tome, ali na jako primitivan način se izražava, inače koji mu je omiljen, međutim ovako teško da će se „usrećiti“.

foto:beta

Žarko Korać, bivši političar, psiholog po struci, rekli bi ugledan građanin, nekadašnji narodni poslanik, daje sebi za pravo da u osmoj deceniji života, opisuje predsednika države, ma ko da je on, nazivima koji sasvim sigurno nije čuo nigde u čitavom svom životu. Nazvavši Aleksandra Vučića takvim izjavama od koje bi se svi postideli, ne vidimo koji je krajnji cilj, lični ili po nečijem uputstvu. Nažalost od ovakvih ljudi sa određenom biografijom nekada ni u snu nismo mogli da zamislimo da imaju takav prizemni rečnik kog bi se normalan, običan čovek postideo da izgovara.

Ovakav način izražavanja morao bi po automatizmu da naiđe na osudu u čitavom društvu.

 

Pobednik.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare