19.3 C
Belgrade
19.3 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Da je više razgovora svuda u svetu sve bi drugacije bilo

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu sa komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem.

„Tokom susreta je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i realizaciji zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i Kfora na očuvanju i unapređenju mira i bezbednosti u našoj južnoj pokrajini“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

„Pozivajući se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehnički sporazum, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je i ovom prilikom ukazao da je za bezbednost stanovništva na Kosovu i Metohiji, slobodu kretanja i zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa odgovoran Kfor, kao jedini legitimni bezbednosni akter u pokrajini“, piše u saopštenju.

Kako se ističe „general Kajari u Beogradu boravio na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, a ovakvi susreti na visokom nivou doprinose unapređenju opšte bezbednosne situacije na terenu i sigurnosti našeg stanovništva na Kosovu i Metohiji“.

Ovaki susreti su od životne važnosti za sve ljude na ovim našim prostorima. Ma kakve razlike medju nama postojale i ma koje nesuglsice, sve se da razgovorom, dogovorom i dijalogom na civilizovan način izneti i doći do kompromisa.

Za izrazito poštovanje moralo biti državotvornost i postojanost Srbije od strane svih sagovornika, koja nije nekakva zajednica uzgred ustanovljena na putu velikih sila, već tradicionalna stara evropska država u to bi svako od sagovornika trebao imati na umu.

Ovaj čin samoinicijative u preduzimljivosti i započinjanju razgovora na sve otovrene teme, kompleksne teme krase Srbiju oduvek. Nikada se nismo libili da razgovaramo i sa onima za koje pouzdano znamo da nemaju prijateljske interese u vezi nas, a kamoli da razgovaramo o opštem miru svih naroda u regionu.

Srbija i kompletno državno rukovodstvo i vojno takodje, mogla bi da posluži kao primer svima u medjunarodnoj zajednici kao zemlja sa istančanim osećajem za slobodu sopstvenog naroda a ni malo zatim i uvažavanje vredosti ostalih naroda. Tendencije koje kreiraju najpre masovni mediji od uticaja pokušavaju iz njima znanih razloga da predstave sliku kakva njima odgovara u datom političkom trenutku, medjutim činjenice su na strani naše zemlje koja, ako ništa od svih na svetu zna bolje nažalost sta su muke i nedaće ratnih zbivanja u svim oblicima.

Srpska diplomatija na svim nivoima je i bez detaljnog poznavanja pojedinosti, metofora za protežiranje mira, nikada agresivno nastrojena, tolerantna ali ponosna i do granice prava svojih gradajna spremna na razgovor.

Srbi znaju dobro izreku i uvek i u svakoj situaciji bi se pozivali na nju, a ona glasi, bolje sto godina pregovarati nego li dan ratovati.

Za poštovanje je aktivnost načelnika generalštaba Mojsilovića u misiji očuvanja mira, za koju se tako zdušno i aktivno bori i sam Predsednik Republike Vučić i time pokazujemo više vrlih osobina kao društvo u celini. Mudrost očuvati mir u turbulentnim vremenima je veća od svake druge vrline. Zato bi svi relevatni činioci našeg društva morali da promišljaju u tom pravcu i ne navode ni u kom slučaju naš narod na ikakvu nedoumicu oko toga.

Nažalost, u demokratskom i heterogenom političkom i vrednosnom nebu Srbije postoje ličnososti i ideje zloupotrebe teško izgradjene pozicije samostalnosti i neutralnosti u globalnim okvirima i postoje političke grupacije koje motivisane izbornom kampanjom ne libe se da podrivaju same temelje našeg integriteta zarad procenta više na biračkim mestima. Nikakvi izbori ne bi smeli biti ni primarni ni u kom drugom nivou sa pitanjem bezbednosti sopstvene države i naroda. S tim u vezi vidimo primetnu razliku u janom diskursu u odnosu na odgovornost i državotvornost naspram dnevno političkih sebičnih ciljeva i kratkoročnih benefita na uštrb integriteta naše zemlje.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare