20.9 C
Belgrade
21 C
Belgrade
15, avgust, 2022

Cvijanović: Spremna sam da budem član Predsedništva BiH

Potpuno sam spremna da budem član Predsedništva BiH iz Srpske ukoliko mi građani daju poverenje, rekla je potpredsednik SNSD-a Željka Cvijanović i dodala da joj nije važno ko će biti ostali članovi, jer smatra da svaki narod treba da bira svog predstavnika.

„Mi smo predstavnici svojih politika i naroda koje predstavljamo i naravno da tamo dolazimo da se kroz razgovore i dogovore bavimo onim pitanjima koji su dobri za sve“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da zna kako funkcionišu stvari u Predsedništvu BiH i da je važno da Srpska u Sarajevu ima ljude koji hoće na odgovoran način da se bave svim pitanjima.

„To ne znači da pred bilo kim treba da puzite, poginjete glavu, da se stidite da vam drugi nešto nameće, ali ni da vi nekome nešto namećete. Stvari se mogu rješavati dogovorima i u Predsjedništvu i na ostalim mjestima ukoliko to svi žele. Nažalost, nisam primjetila da su do sada svi to željeli“, naglasila je za Cvijanovićeva, koja je kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je dodala da postoji mehanizam zaštite ukoliko bude preglasavanja u Predsedništvu BiH, a to je da Narodna skupština Republike Srpske bude poslednja instanca koja će odlučiti da li nečega ima ili nema.

Cvijanovićeva je navela da su Srpskoj potrebni oni političari koji su svesni šta je važno, a to je očuvanje Republike i zaštita njenih nadležnosti.

„Isto tako cijenim da i druga dva naroda razumiju šta su to njihovi interesi i da će se u skladu sa tim i ponašati“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da se situacija u BiH treba relaksirati na način da se pokaže funkcionalnost i da niko nikoga ne ugrožava.

„Ne mislim da treba stvari da se prenose na nivo BiH. Smatram da svaki nivo vlasti treba da dostigne maksimalni nivo funkcionalnosti, a da tamo gdje nam je servis, BiH treba da odradi taj posao a ne da koči entitete i građane“, istakla je Cvijanovićeva.

Posjeta Vašingtonu uspješna, izneseni jasni stavovi Srpske

Cvijanović je ocijenila je uspješnom višednevnu posjetu SAD, te istakla da je to bila dobra prilika da sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti te zemlje razgovara o realnom stanju u BiH, njenom evropskom putu, ali i da iznese jasne stavove Srpske.

„To je bila prilika i da se razgovara o BiH, regionu, te kako vidimo izlaz iz problematičnih ili situacija koje ne idu svima na ruku“, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je za RTRS izrazila zadovoljstvo jer su tokom njene posjete SAD ostvareni i važni kontakti sa predstavnicima poslovne zajednice, te navela da očekuje i da će oni u narednom periodu posjetiti Srpsku sa namjerom da investiraju.

Cvijanovićeva je napomenula da je u okviru posjete SAD razgovarala i sa predstavnicima njihovog necivilnog društva, kao što su jevrejske organizacije.

„Sa njima po pravilu uvijek imamo dobru saradnju, koja ima uporište u istorijskim događajima i teškim vremenima tragičnih stradanja tokom Drugog svjetskog rata. To je svakako bila osnova i za dobro i čvrsto prijateljstvo, koje podrazumijeva i određeno političko razumijevanje, koje je na solidnom nivou, ali i određene investicije koje su Izraelci naumili“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla značaj povezanosti srpskog naroda sa Jevrejskom zajednicom, čemu je doprinijela i posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu, kao i da usvajanje pravno neobavezujuće definicije antisemitizma na Dodikovu inicijativu.

Cvijanovićeva smatra je važno da se čuju i stavovi Srpske, jer je BiH višenacionalna zajednica, te da se česta pojava unutrašnje nerazumijevanje između različitih konstitutivnih naroda.

„Važno je da svako od nas razgovara sa istim sagovornicima, te da im pojasnimo određene stvari. To je dio misije koje imam i nikada nisam otišla tamo da pričam protiv Bošnjaka ili bošnjačke politike“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da joj je cilj da priča o pojavama za koje smatra da su opasne ili opterećujuće za narode u BiH, kao i o tome što smatra potencijalnim izlazima iz problematičnih situacija.

„Žalim što se često dešava suprotno kada su u pitanju naše kolege iz bošnjačke politike, koje kad god odu negdje, na iste adrese na koje sam išla, uvijek pričaju protiv Republike Srpske, njenih funkcionera“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, sagovornici sa kojima je razgovarala u SAD su bili različitih stavova i shvatanja.

„Imate ljudi koje imaju svoje uvriježeno i prilično stereotipno mišljenje, ali to ne znači da ne treba sa njima da razgovarate. A ima i otvorenih ljudi, koji veoma razumiju suštinske probleme koji su u vezi sa BiH i oni su uvijek dobri sagovornici“, istakala je Cvijanovićeva i navela da se šire kontakti sa američkim zvaničnicima.

Govoreći o sastanku sa specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Cvijanovićeva je navela da je postignuta saglasnost u vezi sa uspostavljanjem „Otvorenog Balkana“, te da to predstavlja odličnu inicijativu.

Međutim, dodala je ona, saglasnost nije postignuta u vezi sa ulogom visokog predstavnika u BiH.

„Eskobar smatra da je visoki predstavnik jedno od oruđa koje međunarodni faktor ima na raspolaganju, dok je moj stav da nama ne treba nikakvo oruđe te vrste, jer imamo svoje domaće institucije, koje treba da rade svoj posao“, rekla je Cvijanovićeva.

Izvorsrna

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare