26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži, pljušte ostavke na Bi-Bi-Siju

Integritet i budućnost najuticajnijeg javnog servisa, britanskog Bi-Bi-Sija, dovedeni su u pitanje otkako je istraga potvrdila da je čuveni intervju sa princezom Dajanom dobijen na osnovu laži i falsifikovanih dokumenata, koji su je ubedili da je izolovana i praćena. Novinar Martin Bašir podneo je ostavku. Pljušte ostavke i izvinjenja, a britanska vlada najavljuje preispitivanje nadzora nad Bi-Bi-Sijem.

Producentske smernice su „Biblija“ za svakog novinara BBC-a. Novinar Martin Bašir bacio ih je pre četvrt veka niz vodu kako bi dobio istorijski intervju sa princezom Dajanom. Posledice su dugoročne i tragične.

„Novinar, koji se oteo kontroli, obezbedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno.BBC nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao“, kaže lord Grejd.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom BBC-U. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.“Ja sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelepim i svi su se okrenuli protiv mene“, navodi grafički dizajner Mat Vajsler.Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.“Propusti BBC značajno su doprineli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sećam tokom poslednjih godina sa njom“, ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahteva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije. Budućnost britanskog javnog servisa biće rešavana u trouglu između vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog Bi Bi Sija. Nastaje vreme preispitivanja, a epilog tek sledi.

izvor:rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare