6.4 C
Belgrade
6.4 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Crnogorski premijer slagao da je pisao patrijarhu o spornim članovima Temeljnog ugovora

Premijer Zdravko Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, u kojem nema ni reči o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, saznaje Tanug iz izvora bliskih Crkvi.

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana pre dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladiki, sada mitropolitu Joanikiju da „nije trenutak“ za potpisivanje Temeljnog ugovora.

U sinoćnjem intervjuu u emisiji Načisto TV Vijesti, Krivokapić je rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav „da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule“.

Prema saznanjima Tanjuga, Patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, još 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana pre toga je prvi put rekao govorio o dva sportna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Za Abazovića je rekao da mu je pred odlazak u Beogrdsku patrijaršiju, 27. prošlog meseca, sugerisao da ne potpisuje Ugovor, dok je Bečić danas demantovao premijera, rekavši da nikada nije video Temeljni ugovor i da je to jedina istina.

Ovu zavrzlamu crnogorskog premijera za Tanjug je komentarisao istoričar dr Aleksandar Raković koji kaže da je Srpska pravoslavna crkva osam vekova na prostoru današnje Crne Gore funkcionisala bez temeljnih ugovora pa će to nastaviti da čini, bio ovaj Temeljni ugovor ikada potpisan ili ne.

– Zdravko Krivokapić se služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan. Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan – izričit je Raković.

Rakoviće, inače, dobro upućen u dešavanja u Crnoj Gori i položajem SPC u toj državi, sa žaljem konstatuje da je Krivokapić pravi proizvod tzv. „Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ koja je stvarala ljude bez identiteta i onemogućavala da se srpstvo u toj državi do kraja revitalizuje.

– Srećom, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je ukinuo ime i kvaziidentitet tzv. “Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“. Srpski arhijereji nisu hteli ni da čuju za mogućnost da Temeljni ugovor bude osnivački akt izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve, koje bi kasnije prerastalo u autonomiju a iz nje u secesiju – naveo je Raković.

 

tanjug

 

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Varheji: Smanjivanje cene rominga prava integracija Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između...

Šarl Mišel: Istorijski sastanak sa Zapadnim Balkanom

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je danas, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani izjavio da je ovaj samit istorijski kao i da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare