18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Crnogorci se spremaju za rasprodaju: Pregovaraju s Evropom

Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije.

Ona se priprema za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Rojters.

Crnogorski dug prema Kini u središtu je žestoke rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi da zakomplikovati širenje Evropske unije na Balkan, rekli su britanskoj agenciji zvaničnici EU koji su želeli da ostanu anonimni.

Crna Gora je kandidat za članstvo u EU, a taj proces zahteva ispunjavanje fiskalnih standarda, dodaje Rojters.

Kako se podseća, Crna Gora je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. godine kako bi finansirala izgradnju deonice od 41 kilometra autoputa koja još nije završena.

Povoljni krediti EU pružili bi Crnoj Gori veći finansijski prostor za investiranje u projekte koji će podstaći ekonomiju, teško pogođenu pandemijom kovida 19, rekao je jedan zvaničnik uključen u razgovore.

Brisel se obratio Nemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) – obe su državne razvojne banke – kao i italijanskom državnom kreditoru CDP da predvode finansijsku pomoć, rekao je zvaničnik EU Rojtersu.

„Plan je da te tri institucije dobijemo ponude, a zatim ih spojimo. Nadamo se da bi ponuda mogla da bude spremna u narednim nedeljama, prije leta“, rekao je taj zvaničnik.

Ni nemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu želele da komentarišu saznanja Rojtersa, a jedan izvor navodi da je EU zatražila od italijanskog CDP da predloži rešenje za Crnu Goru ali da konkretni koraci još nisu preduzeti.

Evropska komisija i Crna Gora najpre su razgovarale o refinansiranju kineskog duga ali su odustale od te ideje jer bi ona zahtevala odobrenje Pekinga, a mislile su da Kina ne bi popustila, rekao je zvaničnik EU.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je autoput važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da Peking polaže veliki znacaj na razvoj odnosa sa Crnom Gorom.

Kineska državna Benk of Čajna koja je dana zajam na 20 godina, nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

Evropska komisija saopštila je da će nastaviti da radi sa Crnom Gorom na podršci njenih infrastrukturnih projekata i da su otvorena za podršku preostalim deonicama projekta autoputa.

„Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu i u ovom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga”, rekla je portparolka EK Ana Pisonero.

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sergej Lavrov: Svet treba da uloži napore u očuvanju međunarodnog prava

Ruski ministar spoljnih poslova je ovo poručio na sastanku sa svojim vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom u Hanoju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao...

Kanada prva formalno ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO-u

Zemlje članice NATO-a prethodno su u utorak potpisale protokole o pristupanju Finske i Švedske tom vojnom savezu. Kanada je u utorak prva formalno ratifikovala protokole...

U Srbiji danas svežije, temperatura do 30 stepeni

Jutarnja temperatura od 15 do 21 stepeni, a najviša dnevna od 27 do 30 stepeni. U Srbiji će danas biti malo svežije, na severu i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare