13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Crna Gora – predsedničke kandidature do ponoći, ko je u izbornoj trci

Državnoj izbornoj komisiji mogu se predati kandidature za predsednika Crne Gore do ponoći. Do sada su potvrđene kandidature lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković, kao i lidera DPS-a Mila Đukanovića. Ujedinjena Crna Gora predala potpise za kandidaturu Gorana Danilovića. Kandidaturu objavili i Aleksa Bečić i Jakov Milatović. Željko Matijašević kanadidat je grupe građana za predsednika Crne Gore.

DIK je utvrdio predsedničke kandidature lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Predstavnici Demokratske partije socijalista predali su juče DIK-u kandidaturu lidera te stranke Mila Đukanovića za učešće na predsedničkim izborima.

Milu Đukanoviću je danas potvrđena kandidatura.

Kandidaturu je najavio lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, a u ovoj predsedničkoj trci će učestvovati pod sloganom „Časti mi“.

Kandidat za predsednika Crne Gore biće i jedan od lidera Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović.

Predsednik Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić rekao je da je napisao žalbu na rešenje DIK-a, nakon što je komisija odbila njegovu predsedničku kandidatura zbog sumnje u dvojno državljanstvo. Poručio je da će tu žalbu predati građanima.

Nikšićanin Željko Matijašević kanadidat je grupe građana za predsednika Crne Gore.

Predlog lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića za učešće na izborima vraćan je na doradu.

Funkcioneri Ujedinjene Crne Gore predali su danas stručnoj službi Državne izborne komisije potpise podrške predsedničkoj kandidaturi lidera te stranke.

Kandidatima za predsednika neophodan je 8.101 potpis podrške.

Iz DIK-a su ranije kazali da će listu kandidata za predsednika objaviti do 3. marta.

Izbori 19. marta, predsednik se bira na pet godina

Predsednički izbori biće održani 19. marta.

Predsednik Crne Gore se bira na pet godina. Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, biće održan drugi krug izbora za 14 dana – 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Za crnogorskog predsednika, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Na poslednjim izborima za predsednika Crne Gore, koji su održani 15. aprila 2018. godine, učestvovalo je sedam kandidata.

Đukanović je pobedio u prvom krugu i osvojio 53,9 odsto glasova. Na predsedničkim izborima 2018. godine glasalo je oko 64 odsto birača.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare