2.5 C
Belgrade
2.5 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Crna Gora: Poslanici konačno počeli raspravu o Zakonu koji reguliše izjašnjavanje stanovništva

Predloženi Zakon o popisu stanovništva u Crnoj Gori konačno se našao pred poslanicima Skupštine.

Rasprava je vođena bez prisustva predstavnika DPS-a i SDP-a koji su još ranije najavili bojkot parlamenta ne želeći da učestvuju u „ustavnom puču“. Ovaj pravni akt Vlada Crne Gore utvrdila je 2. juna, da bi Zakonodavni odbor 26. oktobra sa četiri glasa „za“ i tri „protiv“, ocenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom.

Poslanik DF Dejan Đurović, kao izvestilac Odbora za finansije i budžet, kazao je da se već 15 meseci vodi debata treba li sprovesti popis koji je zakonska obaveza.

– Svuda je to tehničko, samo kod nas je političko pitanje. Vrlo je jednostavno zašto je tako. U svom procesu razbijanja srpskog naroda te razdiranja nacionalne mape, kreatorima tog projekta je popis oružje. Dominantna nacionalna srpska svest u Crnoj Gori na kraju i posle Drugog svetskog rata je menjana i Srbi su prevedeni u Crnogorce, kazao je Đurović, ocenjujući da srpski narod ne traži nikakva posebna prava osim onog koje svi već imaju.

Šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović kazao je da je bivša vlast htela da sprovodi popis isključivo kada je država mogla da kontroliše sve poluge vlasti i da, na neki način, upravlja podacima koji će dobiti na popisu.

– Dobili smo priliku da prvi put od 1945. održimo popis na kojem svako može da kaže što god hoće, slobodno. Ali ne daju, i to ne samo DPS – rekao je Radunović, dok je izvestiteljka Zakonodavnog odbora Maja Vukićević ocenila da nema potrebe da se od popisa pravi nacionalno pitanje.

– Tokom rasprave na odboru čuli smo samo da ako se na popisu utvrdi da ima više Srba da će Crna Gora nestati, što je neozbiljna i neprihvatljiva argumentacija – poručila je Vukčevićeva.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da se Vlada obavezuje da u saradnji sa parlamentom sprovede da se popis ne preklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja.

– Popis ne može biti organizovan u zimskim i letnjim mesecima, a bilo bi poželjno da on bude održan u situaciji elementarne političke stabilnosti. Svedoci smo da tu stabilnost trenutno nemamo u Crnoj Gori – naglasio je Damjanović, podsetivši da se naredne godine održavaju redovni predsednički izbori u aprilu ili maju, pa bi popis morao da bude održan u oktobru ili novembru.

– To je za godinu dana. Pola godine bi bio neophodan period da se Monstat, ostali državni organi i lokalne samouprave spreme za ove aktivnosti.

Potpredsedniik DPS-a Abaz Dizdarević je novinarima pre početka sednice parlamenta kazao da je očigledno da je „neustavna parlamentarna većina talac politike Demokratskog fronta“ i da je primorana da ispunjava agendu tog političkog saveza“.

Jevto Eraković ocenio da je u Crnoj Gori na delu „uništavanje svega što se može uništiti“:

– Ne želimo da se sprovode najmračniji inženjerinzi Moskve i Beograda. Zar je moguće sprovoditi popis u izbornoj godini, kada su nacionalne tenzije na vrhuncu?

Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira na to da li su prisutni u mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi, i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak. Popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim stanovnik uobičajeno govori. U predloženom zakonu piše da, ukoliko neko nema nameru da se izjasni po navedenim pitanjima upisuje se odgovor: „Ne želi da se izjasni“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija ispala sa Svetskog prvenstva u fudbalu

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u osminu finala Mundijala u Kataru. Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022 moglo je da bude istorijsko...

Ministar Dačić razgovarao sa Oliverom Varhejijem

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih posla Ivica Dačić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o...

UAE obeležavaju dan ujedinjenja: Na prijemu predsednik Vučić

Ujedinjeni Arapski Emirati danas obeležavaju 51. godišnjicu osnivanja države, a svečanom prijemu koji organizuje ambasador UAE u Beogradu, gde će, kako je rekao ambasador,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare