4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Četiri inicijative za podstrek imunizacije mlađih od 30 godina

Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA uputila je Vladi Srbije četiri inicijative vezane za putovanja, vakcinisanje i testove na korona virus a među njima je i inicijativa da se mladima između 16 i 30 godina koji se vakcinišu daju vaučeri od 50 evra za putovanje preko turističke agencije.

Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić za Tanjug kaže da je smisao ove ideje da se mladi podstaknu da se vakcinišu, jer je učešće ove uzrasne grupe u vakcinisanju najmanje.

– Naš predlog je da od tih 50 evra, 30 izdvoji država a 20 same agencije, tako da bi to praktično bila njihova zajednička akcija. U njoj bi učestvovale one agencije koje mogu da izdvoje taj novac, a sigurno znam da ima između 50 i 100 agencija koje bi to prihvatile – navodi naš sagovornik.

Dodaje da bi ovi vaučeri važili i za putovanja u zemlji i u inostranstvo.

Sledeće tri ideje upućene ka Vladi Srbije tiču se testova na koronavirus.

Prva se sastoji u tome da se smanje cene pi-si-ar testova i za naše građane i za strance koji dolaze u Srbiji.

Seničić kaže da nisu predložili cenu testova ali su naveli da u zemljama našeg okruženja kao što su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, oni koštaju oko 30 evra, koliko približno košta i brzi antigenski test u Srbiji.

– To je cena za koju pretpostavljamo da bi bila u redu a ona bi bila prihvatljivija i za strance koji dolaze kod nas. U njihovim zemljama testiranje plaćaju manje pa naša veća cena ne bi mogla da se smatra dobrom politikom ako očekujemo da nam dođu stranci – ističe Seničić.

Druga ideja je zapravo predlog da pi-si-ar testovi za decu onih roditelja koji su vakcinisani budu besplatni, čime bi se prema rečima našeg sagovornika, roditelji podstakli da se vakčinišu a na ovaj način bi, ukoliko putuju, znatno uštedeli.

Sledeća inicijativa YUTA podrazumeva da se našim državljanima koji se vraćaju sa raznih destinacija u svetu a nisu vakcinisani pa po povratku u zemlju da bi izbegli karantin moraju imati pi-si-ar test, dozvoli da umesto ovoga, mogu da donesu i negativan brzi antigenski test.

– To je postalo standard u Evropi i uglavnom svi prihvataju i antigenski test, kao zamenu za pi-si-ar, tako da ne vidimo razlog zašto i mi ne bismo to prihvatili – navodi Aleksandar Seničić.

 

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Svetsko prvenstvo: Danas rasplet u grupama G i H, Srbija od 20 sati igra sa Švajcarskom

Na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, danas će biti odigrani mečevi trećeg kola u grupama G i H. U grupi G od 20 sati će...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare