0.8 C
Belgrade
0.8 C
Belgrade
27, januar, 2022

Burna večera u Stokholmu, šef diplomatije Rusije odgovorio Amerikancu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Entoni Blinken posvađali su se ove nedelje tokom večere u Stokholmu, razgovarajući o događajima u Ukrajini, prenela je agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa događajem.

Sagovornici agencije tvrde da je do rasprave došlo tokom razgovora o kontramerama Zapada u slučaju „ruske agresije“ na Ukrajinu.

– Oštra razmena mišljenja počela je nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni evropski saveznici počeli da traže načine, uključujući moguće sankcije, da odgovore na pretnju „invazije Rusije“ na Ukrajinu u vezi sa raspoređivanjem ruskih trupa u blizini granice susedne zemlje – navodi agencija.

Prema navodima dva izvora, Lavrov je podsetio da se 2014. godine u Ukrajini dogodio državni prevrat, a takođe je primetio da NATO i EU suzbijaju drugačije mišljenje i prete Rusiji.

Blinken je sa svoje strane izjavio da su snage lojalne bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču navodno „otvorile vatru na mirne demonstrante u Kijevu, ubivši više od stotinu ljudi“. Američki državni sekretar je takođe napomenuo da je NATO odbrambeni savez, navodi se u članku.

Blinken i Lavrov sastali su se u četvrtak u švedskoj prestonici na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kako je ranije izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Stokholmu bio je dobra prilika da zemlje jasno objasne svoje stavove, ali da se oni po mnogim pitanjima razilaze.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i u svetlu oružanog sukoba u Donbasu. Moskva je kao odgovor na sankcije Zapada preduzela slične mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Fudbalski prasak: Dušan Vlahović izmenio listu najskupljih transfera svih vremena!

Dušan Vlahović je pred ostvarenjem sna. A i pred ulaskom u istoriju fudbala. Nije više tajna da je od malih nogu želeo da igra za...

Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju

Sveti Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da...

Predsednik Vučić: Ništa nam danas nije toliko potrebno kao mostovi koji nas spajaju

Na instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića objavljen je snimak o izgradnji mostova u Srbiji - i onih pravih, ali i metaforičkih, koji nas...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare