35 C
Belgrade
35 C
Belgrade
1, jul, 2022

Bugarska i makedonski „non pejper“

Bugarska neće promeniti stav prema početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, rekao je bugarski minstar spoljnih poslova Svetlan Stoev posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Istovremeno, bugarski mediji su objavili „non-pejper“ koji je odmah ocenjen kao neprihvatljiv za vlasti u Sofiji. Zaev zadovoljan sadržajem predloga.

Poseta evrokomesara za proširenje Olivera Varheljija Sofiji, kako se čini, nije rezultirala pomakom u procesu rešenja otvorenih pitanja, koja već mesecima blokiraju početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

„Bugarska je otvorena za aktivan, sveobuhvatan i otvoren dijalog sa Severnom Makedonijom… Ne može da se očekuje promena nacionalnog stava Bugarske prema Severnoj Makedoniji“, rekao je šef diplomatije u tehničkoj vladi Bugarske.

Varhelji i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, sastali su se sa bugarskim zvaničnicima u pokušaju da sa mrtve tačke pokrenu odavno zaglavljene pregovore Severne Makedonije i Albanije sa EU.

Stoev je, pak, naglasio da Bugarska od Skoplja očekuje potpuno poštovanje Sporazuma o dobrosusedstvu iz 2017. godine, koji vlasti Severne Makedonije smatraju jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Bugarski ministar je, istovremeno, rekao i da je spreman da razgovara sa makedonskim šefom diplomatije Bujarom Osmanijem, ali u okvirima ingerencija koje ima tehnička vlada.

Istovremeno sa posetom evropskih zvaničnika, bugarski mediji su objavili „non-pejper“ o rešavanju problema vezanog za početak pregovora sa Skopljem, čije se autorstvo pripisuje Portugaliji. Makedonski premijer Zoran Zaev, svega dan pošto je prilično cinično odgovorio na bugarske zamerke, pozdravio je predlog koji su u Skoplje doneli Varhelji i Santoš, navodeći da predstavlja dobar osnov za rešavanje problema.

„Za nas je jako važno da predlog ne zadire u pitanja makedonskog identiteta, čime je naš ključni zahtev ispunjen. Snažno verujemo da je predlog dobra osnova i za ključne zahteve Bugarske“, rekao je Zaev posle susreta sa evropskim zvaničnicima.

Bugarska agencija BGNES je dokument ocenila kao „neprihvatljiv“, navodeći se da se tim aktom Severna Makedonija oslobađa od odgovornosti da sprovede eventualne buduće dogovore.

Ova agencija je navela da će ovaj predlog predočen bugarskim zvaničnicima, uz očekivanje da će odmah biti odbijen, jer se ne pominje „poreklo makedonskoj jezika“.

Takođe, navodi se da veći deo ovog dokumenta čine ranije odbijeni predlozi koje su Sofiji predočile nemačke diplomate.

Bugarska tvrdi da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Đoković pobedio Kecmanovića, plasirao se u osminu finala Vimbldona

U trećem međusobnom duelu protiv Miomira Kecmanovića, prvom "na travi", Novak Đoković je dominirao. Osvojio je prvi set "sa nulom", a kasnije je lako...

Gasprom povećao isporuku ruskog gasa u Kinu za 63,4 odsto u prvoj polovini godine

Isporuke gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" povećane za 63,4 odsto u prvoj polovini 2022. godine. Gasprom je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga...

Počeli pripremni radovi za most preko Dunava na Fruškogorskom koridoru

Ovaj projekat je izuzetno važan za Novi Sad, Irig i Rumu jer je ta deonica sa oko 900 kamiona i 10.000 vozila dnevno jedna...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare