4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Bugarska i makedonski „non pejper“

Bugarska neće promeniti stav prema početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, rekao je bugarski minstar spoljnih poslova Svetlan Stoev posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Istovremeno, bugarski mediji su objavili „non-pejper“ koji je odmah ocenjen kao neprihvatljiv za vlasti u Sofiji. Zaev zadovoljan sadržajem predloga.

Poseta evrokomesara za proširenje Olivera Varheljija Sofiji, kako se čini, nije rezultirala pomakom u procesu rešenja otvorenih pitanja, koja već mesecima blokiraju početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

„Bugarska je otvorena za aktivan, sveobuhvatan i otvoren dijalog sa Severnom Makedonijom… Ne može da se očekuje promena nacionalnog stava Bugarske prema Severnoj Makedoniji“, rekao je šef diplomatije u tehničkoj vladi Bugarske.

Varhelji i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, sastali su se sa bugarskim zvaničnicima u pokušaju da sa mrtve tačke pokrenu odavno zaglavljene pregovore Severne Makedonije i Albanije sa EU.

Stoev je, pak, naglasio da Bugarska od Skoplja očekuje potpuno poštovanje Sporazuma o dobrosusedstvu iz 2017. godine, koji vlasti Severne Makedonije smatraju jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Bugarski ministar je, istovremeno, rekao i da je spreman da razgovara sa makedonskim šefom diplomatije Bujarom Osmanijem, ali u okvirima ingerencija koje ima tehnička vlada.

Istovremeno sa posetom evropskih zvaničnika, bugarski mediji su objavili „non-pejper“ o rešavanju problema vezanog za početak pregovora sa Skopljem, čije se autorstvo pripisuje Portugaliji. Makedonski premijer Zoran Zaev, svega dan pošto je prilično cinično odgovorio na bugarske zamerke, pozdravio je predlog koji su u Skoplje doneli Varhelji i Santoš, navodeći da predstavlja dobar osnov za rešavanje problema.

„Za nas je jako važno da predlog ne zadire u pitanja makedonskog identiteta, čime je naš ključni zahtev ispunjen. Snažno verujemo da je predlog dobra osnova i za ključne zahteve Bugarske“, rekao je Zaev posle susreta sa evropskim zvaničnicima.

Bugarska agencija BGNES je dokument ocenila kao „neprihvatljiv“, navodeći se da se tim aktom Severna Makedonija oslobađa od odgovornosti da sprovede eventualne buduće dogovore.

Ova agencija je navela da će ovaj predlog predočen bugarskim zvaničnicima, uz očekivanje da će odmah biti odbijen, jer se ne pominje „poreklo makedonskoj jezika“.

Takođe, navodi se da veći deo ovog dokumenta čine ranije odbijeni predlozi koje su Sofiji predočile nemačke diplomate.

Bugarska tvrdi da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Na KiM uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapšen Srbin G.M. (64), osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999. godine, konkretno...

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare