21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Brnabić reagovala na skandalozno obeležavanje godišnjice „Oluje“ u Kninu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sramotno ono što se čulo na jučerašnjoj proslavi u Kninu prilikom hrvatskog obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

– Sramotno je što je rečeno da su Srbi sami sebe proterali iz Hrvatske i da je Beograd kriv za to. Sramotno je i što smo videli ustaški pozdrav‚ za dom spremni‚ kao i ustaške simbole, zastavu i to su poruke Srbima koji su tada proterani da za njih tamo nema povratka – rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

Dodala je da se iz Evropske unije (EU) čuje, kako je rekla, zaglušujuća tišina, i da se EU ne osvrće na nacističke pozdrave u jednoj svojoj članici.

Navela je da je naše da se sećamo svojih žrtava te da se sada radi Memorijalni centar „Staro Sajmište, Muzeju žrtava genocida se posvećuje veća pažnja, imamo i obeležje zrtava Jasenovca, kao Obalu jasenovačkih žrtava.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji u svetlu nedavnih događanja u južnoj srpskoj pokrajini, razgovora koji se u Briselu očekuju 18. avgusta i izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da mora biti uspostavljena Zajednica srpskih opština ali u skladu da ustavom tzv. Kosova, Brnabić je rekla da ta izjava ne uliva optimizam.

– Eskobar kaže da mora da se sve uradi u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a prištinski Ustavni sud je već rekao da dogovor iz Brisela nije u skladu sa tzv. kosovskim ustavom – rekla je premijerka.

Navela je i da ne vidi prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, jer kako je rekla, kod njega nema volje za razgovorom.

– Mi očekujemo Zajednicu srpskih opština kakva je dogovorena u Briselu, to čekamo punih deset godina – istakla je ona.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare