34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Britanskim padobrancima zabranjeno raspoređivanje na Balkan

Glavnokomandujući britanske vojske general Ser Patrik Sanders kazao je da je britanskim padobrancima zabranjeno raspoređivanje na Balkan u okviru NATO, zbog snimka koji je nastao u kasarni u Kolčesteru, kao i zbog neprofesionalnog ponašanja britanskih vojnika tokom vežbe u Severnoj Makedoniji, prenosi “Gardijan”.

U dopisu generalima i komandantima Sanders ističe je da nije voljan da “rizikuje NATO misiju ili reputaciju britanske vojske” slanjem padobranaca u inostranstvo.

Ispostavilo da je osam padobranaca iz 16. vazdušno-jurišne brigade stavljeno pod policijsku istragu nakon što su snimljeni kako imaju seksualne odnose sa ženom u kasarni Mervil u Kolčesteru.

Iako je vojna policija utvrdila da nije počinjen zločin, Sanders je rekao da se ta aktivnost mogla protumačiti kao “ocrnjivanje žena” i da je u suprotnosti sa vojnim vrednostima i standardima, preneo je “Tajms”.

List navodi da se veruje da je žena prokrijumčarena u kasarnu čak 31 put za pet meseci. Navodi se da je incident usledio nakon niza drugih slučajeva lošeg ponašanja tokom vežbe u Severnoj Makedoniji u maju, kada su vojnici trećeg bataljona optuženi za “neprofesionalno ponašanje” tokom vežbe, zajedno sa vojnicima iz drugih bataljona.

– Moja poruka vojsci je jasna – naša dozvola za rad je zasnovana na poverenju i moramo se pridržavati najviših standarda – navodi Sanders.

On je dodao da je “takvo ponašanje neprihvatljivo, korozivno i štetno po reputaciju vojske”.

– Nedavni događaji su pokazali da 3. padobranski bataljon ne pokazuje nivo discipline i poštovanja prema drugima koji se očekuju od jednog od naših bataljona. Nisam spreman da rizikujem NATO misiju ili reputaciju britanske vojske razmeštanjem 3. bataljona u ovom trenutku – zaključio je Sanders.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare