28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Britanski mediji: Pomorska baza NATO u Albaniji upozorenje Putinu

Izgradnjom NATO baze u Draču Albanija je poslala znak upozorenja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše britanski “Ekspres” u tekstu u kojem najavljuje posetu albanskog premijera Edija Rame Briselu u sredu, 13. jula.

Kako se navodi u tekstu, Rama će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o projektu izgradnje luke u Porto Romanu u Draču, 40 minuta od glavnog grada Tirane, a koja će istovremeno biti namenjena i za komercijalni deo i za vojnu pomorsku bazu.

Izgradnju luke finansiraju zajedno Albanija i NATO, a kako se navodi, Albanija trenutno troši oko 1,53 odsto svog godišnjeg BDP-a na odbranu, što je mnogo manje od predloženog minimalnog iznosa od dva odsto.

Govoreći o planu, Rama je rekao da će se uskoro vratiti u Brisel kako bi nastavio razgovore u vezi sa predlogom da se u novoj luci u Draču instalira pomorska baza NATO.

U maju je Rama rekao da je njegova vlada ponudila NATO-u pomorsku bazu Pašaliman, smeštenu južno od Valone, koja je bila jedina baza Sovjetskog Saveza na Mediteranu tokom 1950-ih, u vreme kada je albanski komunistički režim bio povezan sa Moskvom. Posle pada komunizma, obnovljena je uz pomoć Turske, koja je zadržala pravo korišćenja. Albanska mornarica i danas koristi bazu za neke operacije i obuku.

NATO takođe transformiše bivšu vojnu vazdušnu bazu iz vremena komunizma u Kučovu. Renoviranje baze koštaće oko 40 miliona evra i počeće sa radom 2023. godine.

Baza će služiti kao skladište municije i kao centar za dopunu goriva. Trenutno su u toku radovi na vraćanju piste i kontrolnog tornja u punu upotrebu. U izgradnji prvobitne baze učestvovali su zatvorenici.

Prema navodima sajta Globalfirepoer.com, Albanija trenutno ima 8.000 aktivnog osoblja u svojim vojnim redovima. Na raspolaganju je i 500 rezervnog osoblja. Vojska ima oko 76 oklopnih vozila. Trenutna pomorska imovina Albanije sastoji se od 19 brodova, od kojih su svi patrolni brodovi opšte službe.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare