26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Britanska provokacija Srbije?


Goraždevac — Desetak pripadnika britanskog KFOR-a u Goraždevac u ponedeljak došli civilnim automobilima i raspitivali se o situaciji u manastiru Visoki Dečani.

Kako pišu „Novosti“, oni su se među meštanima raspitivali o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani.

I dok građani Goraždevca ponavljaju da ih je pomenuta poseta uznemirila budući da su vezani za ovu svetinju u kojoj se mole ali i koja njima pomaže u opstanku, ističu i da je jasno da je poseta bila provokacija budući da su i pripandici KFOR-a svesni da Srbi u Goraždevcu ne veruju kosovskoj policiji, navode dalje „Večernje novosti“.

„Znaju oni veoma dobro da mi nemamo poverenja u kosovsku policiju, a razlozi za to su brojni. Jer osim brojnih nerešenih pljački i napada na meštane i našu imovinu, kosovska policija do današnjeg dana nije rešila slučaj ubistva dece na reci Bistrici iz avgusta 2003 godine“, kažu meštani koji i dalje ne mogu sasvim da dokuče razlog dolaska britanskih pripadnika KFOR-a. U neverici su, jer ističu, da su za mišljenje oko bezbednosti svetinje na prvom mestu morali kontaktirati eparhiju raško-prizrensku i monahe u svetinji.

„Jasno je da je ova poseta bila provokacija i potvrdila je samo tezu da ni određenim pripandicima KFOR-a ne smemo verovati“, zaključuju sagovornici lista povodom jučerašnje „posete“ desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su meštane ispitivali oko situacije vezane za Visoke Dečane, odnosno mogućnost da svetinju obezbeđuje kosovska policija.

Inače, u samom manastiru „Novosti“ saznaju da monaštvo niko nije kontaktiralo u vezi sa eventualnim prenosom obezbeđenja svetinje sa KFOR-a na kosovsku policiju.

Iguman manastira, otac Sava Janjić, u izjavi za radio Goraždevac ističe da je svima poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, koji je izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni odluke sopstvenih sudova.

„Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata“, istakao je za radio Goraždevac otac Sava Janjić i dodao da se takve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja.

 

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare