26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Britanija diže uzbunu zbog Putina: „Ušli smo u novu eru nesigurnosti, spremite se za dugi rat“

Velika Britanija urgira na svetsku zajednicu da se pripremi za dugi rat u Ukrajini. Dok je premijer Boris Džonson, koji je nedavno iznenada otišao u Kijev da izrazi podršku, upozorio lidere da mogu da rizikuju „najveću pobedu agresije u Evropi od Drugog svetskog rata“ – a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao da bi sukob u Ukrajini mogao da traje godinama – sada se glavni britanski general oglasio sa dramatičnom porukom koja je podigla buru u javnosti.

General ser Patrik Sanders rekao je, naime, svojim vojnicima da se pripreme za borbu i da pobede rusku vojsku u evropskom kopnenom ratu.

Sanders, koji je ove nedelje preuzeo sveukupnu komandu nad britanskom vojskom, kako je preneo “Dejli mejl” upozorio je vojnike da smo “mi generacija koja mora da pripremi vojsku da se bori ponovo u Evropi”, u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

– Ja sam prvi načelnik Generalštaba od 1941. koji je preuzeo komandu nad vojskom u senci kopnenog rata u Evropi koji uključuje kontinentalnu silu… Ruska invazija na Ukrajinu naglašava našu osnovnu svrhu – da zaštitimo Ujedinjeno Kraljevstvo tako što ćemo biti spremni da se borimo i da dobijamo ratove na kopnu – rekao je Sanders.

Kako ukazuje “Metro”, general Sanders će voditi samo malu armiju od 73.000 vojnika, što je veličina američkih specijalnih snaga. Ipak, on je obećao da će modernizovati armiju kako bi mogla da se bavi međunarodnim krizama. Sanders je rekao da će britanska armija morati da “odvrati rusku agresiju uz pretnju silom”.

– Moja je jedina dužnost da učinim našu armiju smrtonosnom i efikasnom koliko to može da bude. Vreme je sada a naša je prilika da je iskoristimo – zaključio je on u poruci britanskim vojnicima.

Tobajas Elvud, torijevski predsednik odbrambene izborne komisije, rekao je da “razmere stalne pretnje iz Rusije pokazuju da smo ušli u novu eru nesigurnosti.”

Moramo ponovo da razmotrimo neke od rezova napravljenih u našem konvencionalnom odbrambenom stavu u poslednjoj integrisanoj reviziji – ukazao je Elvud.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare