28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Braća Teofilović predstavila novi album „Element“ sa 14 pesama iz Srbije, KiM, Makedonije…

Autentični interpretatori izvorne muzike sa Balkana, vokalni duo braća Teofilović, predstavio je juče u „Jugotonovoj“ prodavnici u Nušićevoj ulici u Beogradu, svoj novi album „Element“ („Kroacija rekords“), sa 14 pesama koje pripadaju kulturnoj muzičkoj baštini ovih prostora („Jano mori“, „Ovce čuva deli Magdalena“, „A što ti je mila kćeri“, „Soko mi leti visoko“, „Navali se Šar planina“…). Blizanci Ratko i Radiša su ih sada obukli u novo ruho i poslali ih među ljude širom regiona.

U Beogradu i Srbiji se nekako podrazumevalo da ovaj album bude dobro prihvaćen, ali ono što je postigao u regionu je velika stvar. Naime, samo nekoliko dana otkako je „Element“ objavljen u Zagrebu, stigao je na prva mesta svih muzičkih lista.

– „Kroacija rekords“ nije veliko iznenađenje ukoliko znamo da smo ovde dolazili još sa prvim albumom „Čuvari sna“ – rekao je Ratko Teofilović, koji je druženje otvorio pesmom, otpevavši sa Radišom pesmu „Kroz planine, barda i gore“. – Na koncertu sa Miroslavom Tadićem u Zagrebu, čuo nas je Želimir Babogredac i rekao nam da je on raspoložen da objavi u „Kroacija rekordsu“ šta god da snimimo. Mi smo mahom sami objavljivali albume, a sada zaista imamo pravog izdavača i mnoge stvari su nam olakšane što se tiče promocije.

„Element“ je sniman u krovnoj dvorani Ateljea u Kanjiži, sjajne akustike, a braća su tamo upriličila nekoliko koncerata, želeći da izbegnu snimanje u klasičnom studiju.

– Mi komuniciramo sa prostorom i zvukom, a želja nam je da, osim tonca, tu uvek bude i desetak ljudi koji će nas slušati – pojašnjava Ratko. – Etno je temelj, tradicija, početak i osnova, a šta je ostalo što treba da oživimo, to treba nas dvojica glasovima da pokažemo.

Album su snimali u januaru i maju. U prvom terminu snimili su oko 40 pesama, koje su zatim preslušavali i birali najbolje, koje su doradili u maju:

– Reč je o pesmama iz različitih prostora naše bivše zemlje, a uglavnom iz zapadne Srbije, sa Kosova i Metohije, iz Makedonije. „Kroz planine, barda i gore“ je pesma iz Dalmacije, prvi put smo je čuli na ostrvu Prvić. Osveženje je kako pevamo primorske pesme u dva glasa.

Radiša Teofilović naglasio je da ih sada očekuju brojni nastupi, a prva dva, već krajem maja u Poljskoj (jedan u zamku u Pšemislu, a drugi u crkvi u malom gradu na granici sa Ukrajinom):

– Posle toga idemo u Sarajevo, na šou-kejs za promotere, koji organizuje tamošnji džez festival, verovatno na Krku, u Omišu, u dvorištu kluba „Močvara“ u Zagrebu smo 27. juna, a od 7. do 10. jula smo na festivalu „Rudolštat“ u Nemačkoj. Pregovaramo i za koncert u Splitu, mnogo toga se još priprema…

Na kraju druženja, braća Teofilović su otpevala i pesmu „Đelem, đelem“ i dobila gromoglasan aplauz.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare