24.4 C
Belgrade
24.4 C
Belgrade
1, jul, 2022

Bocan Harčenko: Članstvo Kosova u UN nije moguće bez odobrenja Rusije, Srbija ima dosledan stav o sankcijama

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da rešenje statusa Kosova i Metohije nije moguće bez stava Saveta bezbednosti UN, a samim tim i bez podrške Rusije.

Bocan-Harčenko je podsetio da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jedini osnovni međunarodni pravni temelj za regulisanje statusa Kosova.

– Glas Rusije u UN ostaje isti, jer mi jesmo, bićemo i ostaćemo stalna članica Saveta bezbednosti UN. Članstvo Kosova u UN nije moguće bez našeg odobrenja. Tačka! Ovo je međunarodno pravno obrazloženje i jeste suštinsko, rekao je Bocan-Harčenko.

U osvrtu na odnose Srbije i Rusije, ruski ambasador je naglasio da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi, kao i da EU tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije.

– Odnosi se ne menjaju i pored nekih koraka koje preduzima Srbija, poput glasanja za rezoluciju UN protiv ruske invazije na Ukrajinu. Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za N1.

On je dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada, ali i dodao da Srbija od Rusije nikada nije trpila pritiske.

Komentarišući otkazanu posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, Bocan-Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao, jer bi ta poseta pojačala položaj Srbije.

– To bi bila odlična mogućnost rasprave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav o Kosovu i Republici Srpskoj. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost, rekao je ruski ambasador.

On je ukazao da je poseta spriječena „izvana“ i da „njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku“.

– Srbija je izuzetak u odnosu na članice i kandidate za ulazak u EU, jer dok vodi pregovore s Briselom pazi na svoj nacionalni interes, uključujući i odnose sa Rusijom. Srbija ima dosledan i čvrst stav da ne prihvata sankcije Rusiji, zaključio je Bocan-Harčenko.

IzvorSRNA

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da...

Od 23. septembra do 1. oktobra biće održan BITEF sa devet predstava

"Kada je počeo rat u Ukrajni sve i da smo hteli da menjamo fokus bilo bi nemoguće, a s druge strane, shvatili smo da...

Sabor trubača u Guči biće održan od 5. do 7. avgusta

Opština Lučani i „Skymusic” potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji saobora trubača. U svetskoj prestonici trube Guči, Saobor trubače će ove godine biti održan od...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare