13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Bliži se upisna trka, kreću probni prijemni za fakultete

Bliži se upis u srednje škole i na fakultete, koji će se ove godine preklopiti – sve počinje 23. juna. O trošku države u narednoj akademskoj godini školovaće se 29.424 brucoša i postdiplomaca. Najviše će ih biti na našem najstarijem i najvećem univerzitetu, Univerzitetu u Beogradu – samo na osnovnim studijama država će školovati gotovo 10.000 mladih.

Pripremna nastava se privodi kraju, pripremaju se probni prijemni. Kako će izgledati prijemni, ove subote proveriće potencijalni kandidati FON-a.

„Da osete tu ispitnu atmosferu s jedne strane, a sa druge strane da provere svoj kvantum znanja, a sa treće da znaju da upravljaju vremenskom dimenzijom kada izlaze na pravi prijemni ispit“, kaže Milija Suknović, dekan FON-a.

Milo Tomašević,dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kaže da planiraju probni prijemni ispit onlajn i besplatno, i da će svi kandidati moći da provere svoje znanje na testovima koji će biti približno iste težine kao što će biti i oni realni na samom ispitu.

Nauka o hrani je naša najbolje plasirana naučna oblast na Šangajskoj listi, ali baš ne privlači mlade.

„Imamo nekoliko atraktivnih novih programa, kreirani su na bazi modernih zahteva, neke precizne poljoprivrede, organske proizvodnje, ekologije, tako da mislim da će tu interesovanje biti malo veće“, kaže Dušan dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Svi potencijalni brucoši medicine prijemi polažu 30. juna. Za studije na engleskom odobreno je još trideset mesta.

„Na osnovu razgovora sa nekim organizacijama iz inostranstva, mi smo uspeli da organizujemo da preko njih dođe jedan broj studenata i studira ovde u Beogradu na engleskom. Naravno oni prvo treba da prođu prijmeni ispit“, kaže Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Najbitnije je da se studenti vrate normalnom životu, kažu profesori.

„Ja se nadam da će ova generacija brucoša imati koliko-toliko normalne uslove uvođenja u univerzitetski život. Želim im da odaberu studijske programe koji ih interesuju, a ne one koje misle da će im doneti najbolje materijalne uslove. Važno je da se voli ono što se radi, i želim im da vredno uče da što pre stignu do svojih zvanja“, kaže Ivanka Ppopović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Upisna trka počinje 23. juna, kada kandidati podnose prijave za upis. Prijemni, u zavisnosti od fakulteta, počinju 28. juna.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare